Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

138 tjänstemän på Sandvik får gå

SANDVIKEN
138 tjänstemän är övertaliga på Sandvik i Sandviken. Tjänstemannafacken och företagsledningen har kommit överens om siffrorna efter förhandlingar som blev mer utdragna än planerat.

Annons
Men det blir kanske bara ett 40-tal som sägs upp direkt, sedan företaget och tjänstemannafacken kommit också kommit överens om ett helt paket med åtgärder. Slutresultatet kan till och med bli att ingen tvingas att lämna företaget, hoppas facket.
- Det finns i princip en lösning för var och en, säger Bengt Larsson, ordförande för SIF-klubben på det tidigare Sandvik Steel.

Erbjuds pension
Ett 60-tal av de 138 berörda erbjuds avtalspension, på liknande ekonomiska villkor som tjänstemännen på Korsnäs erbjöds i höstas. Det innebär bland annat en garanti för att deras ålderspension inte sänks.
Pensionserbjudandet gäller dem som är 60 år eller äldre och går ut till betydligt fler än vad både fack och företag räknade med från början.
- Där har vi lyckats bra, säger Bengt Larsson, som också ger företaget en eloge för viljan att hitta förhandlingslösningar.
Avigsidan med den uppgörelsen är att de som erbjuds pensionslösningen bara har två alternativ, antingen pension eller uppsägning.
- Alla kanske inte kommer att tycka att det är toppen, men det har vi gjort för att få en helhetslösning, säger Bengt Larsson.

Jobb i produktionen
20 av de berörda, kollektivanställda med administrativa befattningar, får direkt jobb i produktionen.
För återstoden, ett 60-tal personer, erbjuder Sandvik ett paket med utbildning och hjälp att söka jobb både inom och utanför Sandvik.
En särskild resursgrupp med tjänstemannafacken, företaget, trygghetsrådet, arbetsförmedlingen och en konsultfirma bildas för att hitta individuella lösningar för den gruppen.

Skräddarsydd utbildning
Ett speciellt erbjudande är en 4-5 månaders utbildning till operatör, för att kunna ta ett ordinarie jobb i produktionen på Sandvik.
- Jag tycker det är en bra möjlighet, men varje person måste ta ett beslut själv, säger Peter Gossas, VD för det nya affärsområdet Sandvik Materials Technology, där det tidigare Sandvik Steel ingår.
Utbildningen är skräddarsydd för Sandvik och genomförs på Göranssonska skolan. För den som inte är beredd att hoppa på den utbildningen återstår resursgruppen.
- Vi gissar att vi har ett 40-tal som får en direkt uppsägning, säger Peter Gossas.

Förhandlat gemensamt
Med omplaceringar, överflyttningar till produktionen och individuella pensionslösningar ska det till slut kunna gå att hitta en lösning för alla berörda, helst utan uppsägningar, enligt tjänstemannafacken.
- Det ska vi nog kunna hålla, säger Bengt Larsson.
Tjänstemannafacken, SIF, CF och Ledarna, har förhandlat gemensamt och det har varit en fördel, tycker Bengt Larsson.
- Det har fungerat otroligt bra mellan oss.
- Det blir alltid någon som kommer i kläm en sådan här gång, men som totallösning tycker vi att det ser bra ut, säger han.

SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se