Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14-årige trollkarlen Gabriel är vår egen Häckner

En 14-årig trollkarl som uppträtt i Barnkanalen och i Bingolotto. Gabriel Larsson är kommunens ungdomskulturstipendiat och på lördag uppträder han på flyktinggalan i Gävle.

Annons

Gabriel Larsson har hackat gurka och hjälpt till i köket. Den här veckan har han varit prao hos konditori Lido på Söder. En lämplig plats att ses på, det var nämligen här karriären tog fart för två år sedan. Nu har han gjort över hundra framträdanden, mest i Gästrikland men även i Uppsala och Stockholm. Gjort tv-framträdanden i Barnkanalen och i Bingolotto, där han blev hämtad av privatchaufför, fick en loge med en stjärna på dörren och en egen låt tillägnad sig av Robert Wells.

Den första trollerilådan fick han redan som fyraåring. Samtidigt började han spela teater och det tror han i dag har hjälpt honom i karriären.

– Jag är inte särskilt nervös, jag går in i en roll. Skulle jag vara helt mig själv skulle det nog bli en rätt tråkig föreställning, säger han lakoniskt.

Gabriel är ganska tystlåten och svarar eftertänksamt. Det långa håret ramar in ansiktet. Likheterna är slående – och faktiskt inte bara utseendemässigt. Han gillar också Carl-Einar Häckner och det har slumpat sig så att de gör liknande trick.

Elegant ska det vara. Gabriel Larsson uppträder i kostym och stormhatt och kommer in med käpp som tenderar att försvinner i tomma intet. Han anpassar föreställningen efter sin publik. När det är barn blir det mycket prat och trick som ser ut att gå fel. Vuxenversionen har mer musik och då förekommer även spelkort. Det viktiga är att hitta en röd tråd. Det handlar nästan mer om teater än trolleri, säger han.

Sina första slantar tjänade han med ett reptrick när han besökte High Chaparall en sommar. På skoj la han ut en hatt, trollade och det började klirra. Efter det första engagemanget hos Lido har uppdragen avlöst varandra. I dag handlar det om mellan tre och sex i månaden.

Gävle kommuns ungdomskulturstipendium på 7 500 kronor ska han använda till kläder och rekvisita inför NM i Uppsala i april. I senaste SM blev han tvåa bland juniorerna och fyra bland seniorerna. Precis som Joe Labero, Tobbe Trollkarl och John Houdi med flera är han ansluten till Svensk Magisk Cirkel, en av medlemsorganisationens allra yngsta medlemmar förstås.

I gymnasiet tänker han sig mediaprogrammet. Film och design är spännande ämnen. Liksom böcker. Sedan några månader tillbaka skriver han på en fantasybok på engelska. Han har haft storyn formulerad i ett år, nu handlar det om att få ihop alla detaljer. Första kapitlet är redan färdigt.

Men trolleriet släpper han inte. På frågan vilken som är hans drömscen kommer ett lite överraskande svar:

– Rio Bio i Skutskär. Scenen är jättebra och salongen med sina röda stolar och gammeldags popcornmaskin är fantastisk. Fast Las Vegas vore nog något förstås också...

Sedan avslutar han med ett trick; han lägger sin mobiltelefon i min hand och något börjar krypa...

Det slutar med att hjärtat studsar upp i halsgropen.

Annons