Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

150 personer får ny arbetsgivare

SANDVIKEN
Sandvik vill lägga ut stora delar av sin serviceverksamhet på entreprenad.

Annons
Det innebär att 150 personer som i dag arbetar på Sandvik Service kan få en ny arbetsgivare.
Enligt Sandviks vice vd Peter Larson kommer inte outsourcingen - som det kallas - att orsaka några uppsägningar.
Sandvik Service ansvarar i dag för fastighetsförvaltning, löneservice, företagshälsovård, utbildning och annan intern underhållsverksamhet på Sandvik. Tanken är enligt Peter Larson att ett externt företag ska ta över stora delar av den verksamheten.
Det pågår just nu förhandlingar med flera olika företag, och Peter Larson hoppas att allt ska vara klart vid årsskiftet.
Målet är att hitta ett företag som Sandvik känner ett långsiktigt förtroende för, och som klarar att göra allt det som Sandvik Service gör idag, förklarar Peter Larson.
De företag som man diskuterar med kommer inte från Sandviken, utan kommer om planerna blir verklighet att flytta hit. Peter Larson utesluter inte att det kan skapa ytterligare arbetstillfällen i kommunen.
Vissa delar av nuvarande Sandvik Service kommer att stanna inom koncernen, till exempel inköpsverksamheten och driften av bruksmässen och bruksgårdarna.
Det innebär enligt Peter Larson att omkring 100 personer blir kvar i verksamheten även efter outsourcingen.
Åke Axelsson som i dag är vd för Sandvik Service kommer om planerna blir verklighet att få ett annat jobb inom koncernen.
Orsaken till outsourcingen är självklart besparingar, konstaterar Peter Larson. Men han vill inte spekulera i tidningen om hur mycket pengar det rör sig om eftersom det skulle påverka förhandlingarna, menar han.
Sandvik Service planer på att bygga hus på Sandviks gamla växthustomt vid Hedåsen finns fortfarande kvar.
-Den frågan kommer vi naturligtvis att fullfölja i Sandviks regi, säger Peter Larson.
Förutom de 150 som berörs i Sandviken berörs även ett trettiotal personer i Stockholm av planerna.

MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98