Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 tjänster bort inom Mittmedia

Mittmediakoncernen, som äger Gefle Dagblad, vill banta sin personalstyrka med uppemot 150 tjänster. Var femte journalist kan bli av med jobbet inom tre år.

– Vi försöker lösa det på frivillig väg, säger Maria Brander, chefredaktör på GD.

Annons

När allt fler väljer bort papperstidningen till förmån för tidningarnas nyhetssajter och mobil-appar minskar upplagorna. Även annonsintäkterna sviktar och i onsdags förra veckan klubbade Mittmedias bolagsstyrelse igenom en treårsplan för samtliga 17 tidningar.

Den innebär dels att redaktionerna ska ställa om sitt sätt att jobba och se digitala publiceringskanaler som sitt huvudfokus. Dessutom ska personalkostnaderna minskas rejält.

– Det handlar om 100 personer på journalistsidan. Det är aldrig roligt att behöva lämna besked om personalneddragningar och det väckte förstås många funderingar och synpunkter, säger Maria Brander som informerade sin personal på måndagsmorgonen.

Två olika typer av avgångsvederlag kommer att gå ut till de anställda och förhoppningen från Mittmedias sida är att bolaget ska slippa varsla.

Målet är att inleda förhandlingar med Mittmedias journalistklubb redan nästa vecka.

Enligt Nils Holmqvist, ordförande för journalistklubbens Gävlesektion, var det väntat att ett sparpaket skulle komma. Men tidpunkten och omfattningen på personalminskningarna överraskade.

– Jag har svårt att se hur vi ska kunna fortsätta stå upp för den goda lokaljournalistiken när 20 procent av journalisterna ska bort, säger han.

Annons