Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-åring åtalad för misshandel

SANDVIKENEn 16-årig pojke i Sandviken är åtalad för grov misshandel. Pojken slog i januari en annan jämnårig pojke i huvudet med en glasflaska så hårt att flaskan gick sönder.

16-åringen erkänner brott, men förnekar att misshandeln skulle ha varit grov. Av slaget föll den andre pojken omkull, men behöll medvetandet. Han fick ett djupt skärsår som fick sys med flera stygn.
Den misstänkte 16-åringen är även åtalad för att, tillsammans med en 17-årig pojke, ha försökt stjäla en bil. Stöldförsöket, som 16-åringen förnekar och 17- åringen erkänner, ska de båda pojkarna ha gjort i Östersund i april efter att ha rymt från det LVU-hem i Gästrikland där de bor (LVU står för Lagen om vård av unga).
Det var i slutet av januari på den skola i Sandviken, där både den åtalade 16-åringen och den misshandlade pojken går, som 16-åringen slog flaskan i huvudet på den andre pojken.
Flera vittnen finns till händelsen. Både offer och gärningsman vittnar om att det var ett urartat snöbollskrig på skolgården under en rast som låg till grund för den grova misshandeln som 16-åringen nu åtalas för.
Den åtalade, tillsammans med några andra pojkar, väntade efter skolans slut ut sitt offer.
Han slog flaskan i huvudet på den andre pojken så att den krossades. Därefter lämnade han platsen. I polisförhör har den åtalade 16-åringen hävdat att han "glömde bort" att han haft flaskan i handen och att avsikten inte varit att slå hårt.
Knappt tre månader senare, i mitten av april, rymde 16-åringen tillsammans med den medåtalade 17-åringen från LVU-hemmet där de bor. Pojkarna gav sig efter midnatt av från LVU-hemmet med planen att i Sandviken stjäla en bil för att ta sig vidare. Men vid OK-macken i Björksätra i Sandviken misslyckades pojkarna att bryta upp någon bil. I stället gav de sig av mot Gävle. Från Gävle gick färden vidare med skänkta och lånade pengar till Östersund via Hudiksvall och Sundsvall. I Östersund kom en av pojkarna över nycklarna till en bil. När de skulle låsa upp bilen greps de dock av polis. Pojkarna återfördes sedan till LVU-hemmet i Gästrikland.
Nästa vecka står pojkarna inför rätta vid Sandvikens tingsrätt.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se