Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-åringar ska få rösta - om mp får bestämma

GÄVLE
Miljöpartiet vill att 16-åringarna ska få rösta i Gävle framöver. På det viset kan man utveckla demokratin och tvinga beslutsfattarna att lyssna på de unga.

Annons
- När de går på gymnasiet så kan de en hel del om samhället och är ofta engagerade. Det är ett slöseri med resurser att inte ta tillvara det engagemanget, säger Bodil Ceballos, mp.
Hon har skrivit en motion till fullmäktige i frågan tillsammans med partikamraterna Marta-Lena Carlsten och Tomas Fransson. I den föreslår de att kommunen ska ansöka om att få vara testkommun för en sänkning av rösträttsåldern. På det viset skulle ungdomarna bli mer delaktiga i kommunala frågor och även delta i lokala folkomröstningar.
Dessutom skulle det i princip leda till att man ger alla 18-åringar bättre möjligheter att rösta, eftersom det nu kan bli så att en del hinner fylla 21 eller 22 innan de kan få rösta för första gången, påpekar Bodil Ceballos.
Hon vet inte om det verkligen finns några möjligheter att bli testkommun i den här frågan.
- Man måste våga testa, säger hon.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se