Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16 och flygfärdig

GÄVLE
Han är bara 16 år men har redan flygcertifikat för både segelflyg och motorseglare.

Annons
- Att flyga är helt enkelt min grej, säger Tobias Eriksson.
Tobias Eriksson har flugit i två år i Valbo flygklubb. Flygcertifikatet för segelflyg tog han för en vecka sedan. På måndagen var det dags för det sista provet innan han fick behörighet också för att flyga med passagerare i motorseglare: En ensamflygning till F15 i Söderhamn, Mohed och tillbaka.
Han var inte nervös:
- Nej, inte ett dugg. De första gångerna jag flög var det lite pirrigt att komma upp i luften, men inte nu längre. Nu är det bara kul, säger han.
Att flyga ensam innebär inte bara att han är ensam i planet, utan läraren Mats Nauwelaertz de Agé eller hans son Johan vid sidan, utan också att han fått göra färdplanen själv.
- Jag har beräknat hur långt det är, hur mycket bränsle jag behöver och hur lång tid jag behöver. 40 minuter plus minus fem minuter till Söderhamn räknar jag med, säger han.
När det är dags för avfärd står pappa Thomas Eriksson kvar på flygfältet i Rörberg och vinkar. Han har aldrig flugit själv, men är inte särskilt orolig när Tobias lyfter mot Söderhamn.
- Nej, Tobias har hela tiden varit så säker. Jag tycker han gör det bra. Han har genomfört allt det här med flygningen helt själv, betalat själv också, säger han.
Planet lyfter. Efter en sväng över Rörberg försvinner det norrut.
Ett par timmar senare är Tobias Eriksson tillbaka. Han har landat på F15 i Söderhamn och på Mohed och nu har har han sin behörighet.
De första passagerarna blir pappa och farbrodern Peter, när Tobias gör några extra flygturer.
De kommer förmodligen inte att bli de sista. Tobias Eriksson siktar på att bli pilot.
- Det är trafikpilot som hägrar mest. Det finns flyggymnasium i Arvidsjaur och Västerås. Jag ska söka dit, fast det krävs ju höga poäng, säger Tobias, som just börjat första året på teknikprogrammet på Polhem.
- Det är den där känslan att vara i luften. Det är alltid kul att flyga, säger han.
INGEGERD SÖRGARD