Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16 unga i länet köpte droger på nätet

En 44-årig man från Eskilstuna sålde det narkotikaklassade preparatet Tramadol på internet, främst till ungdomar. 16 personer i Gävleborgs län fastnade i polisens nät.
– Majoriteten av dem är unga. De flesta är ostraffade, säger Sune Nordh, förundersökningsledare hos polisen.

Under två veckor har polisen i hela landet arbetat med att förhöra kunder som köpt Tramadol av den 44-årige Eskilstunabon. I höstas greps han med 30 kilo pulver som han importerat.

Tramadol är ett morfinliknande preparat och narkotikaklassades 2007. Enligt Sune Nordh har kunderna köpt det för att självmedicinera och trott att det är lagligt.

– Vi har inte hittat något som tyder på att de sålt vidare.

Merparten av 44-åringens kunder är mellan 16 och 25 år och i Gävleborg är 16 personer misstänkta för att ha köpt medlet. De flesta av dem är ostraffade.

44-åringen är redan dömd av Eskilstuna tingsrätt till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Han bedöms ha tjänat drygt 1,3 miljoner på försäljningen, men för en enskild kund har det inte handlat om några stora insatser.

– En person sade att han betalat 450 kronor för sju gram, säger Sune Nordh.

Kunderna har spårats med hjälp av de betalningar som gjorts till 44-åringens konton.

De köpare som nu åkt fast riskerar åtal för ringa narkotikabrott eller narkotikabrott av normalgraden beroende på hur mycket Tramadol de köpt.

– Det handlar om böter för de flesta, säger Sune Nordh.

Sammanlagt är 447 personer i hela landet misstänkta för att ha handlat av 44-åringen.