Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 vargar får skjutas i vinter

/

16 vargar får skjutas i vinter. Men riksdagsmannen Lars Beckman, M, är kritisk till att ingen varg i Gävleborg får fällas.

– Många upplever problem med varg här, säger han.

Annons

Nu är det klart att 16 vargar i 8 revir får skjutas i vinter. Naturvårdsverket har fattat beslutet. Jakten ska vara riktad på vargar i de mest inavlade reviren i syfte att få en mer livskraftig vargstam. Högst två individer får fällas i varje revir. Jakten ska inriktas på grupper av vargar så att högst ett av alfadjuren fälls.

"En selektiv och riktad jakt ska inte blandas ihop med vanlig licensjakt", skriver Naturvårdsverkets chef Maria Ågren i en kommentar till beslutet.  Men även andra åtgärder väntar för att genetiskt förstärka vargstammen, till exempel placering av djurparksvalpar i vilda vargars revir.

Jakten pågår mellan den 31 januari och 20 februari i utvalda revir i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.
Lantbrukarnas riksförbund, LRF, välkomnar beslutet

– Det här är ett viktigt steg i rätt riktning. Det är bra att Naturvårdsverket fullföljde sin plan om urvalsjakt. Den svenska vargförvaltningen skall styras från Sverige, inte från kommissionärens kabinett i Bryssel, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson.
Även riksdagsmän från Gävleborg tar emot beslutet med öppna armar.

– Jakt på varg är en förutsättning för vi ska få färre men friskare vargar och därmed nå en gynnsam bevarandestatus för stammen, säger Anders W Jonsson, C, från Hedesunda och fortsätter:
– För de av oss som lever med vargen runt knuten och ser hur det drabbar djurägare, och hur människor upplever en otrygghet är jakt en nödvändighet.
Lars Beckman, M, beklagar dock att ingen varg får skjutas i Gävleborg.

– Varg medför dödade eller rivna tamboskap, attacker mot hundar och en generell oro. Därför hade jag gärna sett att beslutet omfattat även Gävleborg.

– Det samlade rovdjurstrycket påverkar livet på landsbygden och om hela Sverige ska leva måste man kunna bo och verka i hela landet.

Mer läsning

Annons