Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

170 000 kronor löser konsttvist

SANDVIKENSandvikens kommun har kommit överens med de nio konstnärer som lurades på utlovade utställningar när konsthallen stängde.

Annons
Runt 170 000 kronor måste kommunen betala ut i ersättningar.
Det är betydligt mindre än konstnärerna ursprungligen hade krävt.
Gefle Dagblad har i flera artiklar berättat om den segdragna konflikten mellan Sandviken kommun och Konstnärernas riksorganisation, KRO, som företräder de nio konstnärerna.
När Sandviken för ett par år sedan beslutade att stänga konsthallen och lägga verksamheten i malpåse hade man redan skrivit kontrakt med konstnärerna. Det var tänkt att de skulle ha utställningar under 2001 och 2002.

Krav på ersättning
Redan i februari förra året skickade dessa via KRO ett brev till kommunen med krav på ersättning för bland annat nedlagt arbete, inkomstbortfall, materialkostnader och utebliven utställningsersättning. Sedan dess har kommunen, genom kommunjuristen Håkan Törnström, haft flera möten med KRO.
Kommunen erbjöd vid ett tillfälle konstnärerna att trots allt få göra sina utställningar i konsthallen under 2002 men KRO avböjde och valde i stället att driva ersättningsfrågan vidare. Orsaken till att man nobbade budet var att man inte trodde att kommunen skulle kunna arrangera utställningarna på ett professionellt sätt. Bland annat eftersom konsthallen inte längre har en konstintendent.
Men nu har man alltså kommit fram till en lösning som båda parter är överens om.
I KRO:s senaste bud krävde man drygt 330 000 kronor i ersättning. Trots att det blev en betydligt mer blygsam summa, cirka 170 000 kronor, är man från KRO:s sida nöjd.
- Det var det bästa vi kunde få, säger förbundsdirektör Ove Martin Wall som passar på att sända en uppmaning till kommunen.
- Vi hoppas att de öppnar konsthallen igen.
Kommunjuristen Håkan Törnström säger att kommunen bröt kontrakten och att man därför inte kunde komma undan kravet på ersättning. Däremot har summan pengar varit föremål för diskussion.
- Det är bra att vi kan lägga det här bakom oss, säger han.
De nio konstnärerna som får dela på de 170 000 kronorna är Ola Backström, Annica Einarson, Anna Stina Erlandsson, Christian Partos, Jöran Österman, Leif Svensson, Lars Westerman, Hans Hedenström och Staffan Thelin.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist