Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

18-årsgräns för läkemedel i matbutik

När det i höst blir tillåtet att sälja receptfria läkemedel även i livsmedelsbutiker måste de som handlar dem kunna visa att de har fyllt 18 år. Vid dagens regeringssammanträde fattar regeringen beslut om att skicka förslaget till Lagrådet för granskning.

Annons

Enligt planerna ska riksdagen sedan få ta ställning till förslaget före sommaren så att det kan träda i kraft den 1 november.
Den lista som i dag styr vad de så kallade apoteksombuden får sälja kommer att vara vägledande för butikernas utbud. Läkemedel som kommer att få säljas är till exempel smärtstillande och febernedsättande produkter.
Enligt regeringens förslag måste butikerna hålla de receptfria läkemedlen avskilda från sitt övriga sortiment. Det ska alltså inte gå att plocka till sig nässprej och huvudvärkstabletter ute i butiken.

Det är inte bara livsmedelsbutiker som kommer att få sälja receptfria läkemedel, enligt regeringens förslag.
Även kiosker, bensinmackar, varuhus och andra näringsidkare kan få möjlighet att göra det. Till exempel kan optiker få möjlighet att sälja ögondroppar.
Förutsättningen är att näringsidkarna klarar de krav som Läkemedelsverket ska fastställa för försäljningen, som till exempel att lokalerna ska vara lämpliga och att läkemedlen kan hanteras på ett säkert sätt.
Den som vill sälja läkemedel måste i förväg anmäla det till Läkemedelsverket, men något tillstånd behöver inte sökas.
Apoteksombudens listor, som kommer att vara vägledande för utbudet av receptfria läkemedel, omfattar 50–80 produkter. Listorna varierar mellan olika delar i Sverige.
Listorna omfattar bara storsäljande produkter.