Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1809 bra för Finland

enom Euron finns en europeisk valuta. Sveriges gränsar t”Euro-land”, vid Torne älv. Haparanda och Torneå samarbetar intensivt. Detta vid samma gräns som drogs mot det ryska väldet när Finland och Sverige skildes åt freden i Fredrikshamn/Hamina för i år 200 år sedan.

Att svenskar har mindre känsla för europeiskt samarbete än folk nere på kontinentenontinenten brukar förklaras med att hör finns inte krigskyrkogårdar som manar till samförstånd. Samma förklaring kan gälla Finland kontra Sverige. Inalles stupade 84000 finländare under vinter- och fortsättningskrigen. Kyrkogårdar på otaliga finländska orter är en påminnelse om att ett litet land inte ensamt kan skapa säkerhet. I Finland är EU minst lika mycket som ekonomi också europeisk identitet och säkerhet i gemenskap.

Att 700 års svenskt välde över Finland tog slut 1809 är knappast något som finländare kan beklaga. Krigsgalna svenska kungar hade bringat mycket olycka genom seklen. Till skillnad från Sverige och Norge slapp Finland alltså uppleva de bernadottska härskarna. Norge kunde frigöra sig 1905. Frågan är om de styrande i Sverige på motsvarande sätt skulle ha godtagit att Finland självt gjort sig fritt. I stället löstes frågan via Ryssland.

Det är intressant att ï år besöka underbara Borgå. En rad publika arrangemang har varit uppmärksammat lantdagen i staden 809. Medan kriget mot Sverige ännu pågick sammankallade tsar Alexander I en lantdag (ungefär riksdag) där han utlovade storfurstendömet en plats i ”nationernas skara”. Finland fick behålla sina lagar, fick egna myndigheter och mer av självstyre än under svenskt välde.

Storfurstendömet Finland kom sedan att införa kvinnlig rösträtt först av alla länder i Europa, medan Sverige blev sist i Norden med lika och allmän rösträtt. Det finns många Alexandergator och -torg i Finland, men naturligtvis långt flera med Mannerheims namn.

Alexander I:s ankomst till Borgå och lantdagen firas alltså detta jubileumsår I det gamla rådhuset finns den berömda solfjädern i siden, tyll och paljetter som unga Ulla Möllersvärd tappade i golvet på lantdagsbalen 28 mars 1809. Tsaren plockade upp den och hade den i uniformen till balens slut, och Ulla utnämndes sedan till kejserlig hovfröken. En romantisk liten detalj kring det 1809, som blev ett viktigt år på Finlands väg till frihet.