Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1970-tal och grus till torget

Den här bilden är aningen mörk, men den är ändå aktuell på sitt sätt nu när Stortorget i Gävle är uppgrävt och under omdaning.

Den togs 1974 då Stortorget senast byggdes om och fick både värmeslingor och nya plattor. Personen på bilden körde lastbilen och transproterade grus. Notera typiska 1970-talsattribut som utsvängda jeans, väst och vita träskor!

Henry B. Carlsros heter den unge mannen och han minns att han körde gruset till torget där arbetet leddes av utsättare Picko. Två skickliga kommunarbetare, Kalle Hillgren och Jan Westberg, såg till att arbetet blev riktigt utfört.

– Jag var med även när Lantmäteriverket byggdes och även när Björsjökyrkans församlingshem byggdes, berättar Henry.

Han minns också en gång då han körde fyllnadsmassor på I14-området.

– Långt ute i skogen körde jag fast, det mörknade snabbt och det fanns ingen kommunikation med omvärlden. Räddningen blev en motorpluton från I 14 med rustmästare Börje Falk som kom och vinschade upp mig och bilen så jag kunde åka hem.