Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2 434 unga saknar jobb

Jag har aldrig varit arbetslös på riktigt. Kan inte ens tänka mig hur det skulle vara att vakna upp en morgon utan att ha ett jobb att gå till.
Men det är långtifrån alla som är så lyckligt lottade.
Natalie Skogman, 24 år, här bredvid förlorade sitt timvikariat och tvingas nu leva på sin sambo.

Hon är en av de 2 434 unga i Gästrikland som inte har ett jobb. Utan inkomst, förmodligen inte ens a-kassa, tvingas vissa bo kvar hemma hos mamma och pappa. Några hamnar snett, i bidragsberoende eller i värsta fall kriminalitet. Vilken start på vuxenlivet blir det?

Det är ett tufft läge för våra unga gästrikar. Ofta också för deras anhöriga. Som om inte det räckte så är frågan större än så. Arbetshet på en nästan grekisk nivå är ett allvarligt problem som rör oss alla. Trovärdigheten för hela samhället står på spel. Samma samhälle som nu förespråkar yrkesarbete till 75 års ålder kan inte att se till så att alla som vill arbeta får göra det ens vid 25.

Jag är glad över att Natalie inte tappat kämpaglöden för jag tycker att hon och alla de övriga 2 434 ungdomarna har rätt till ett jobb. Vi får inte lämna dem i sticket.
Kanske får de hjälp på traven i vår serie om ungdomsarbetslösheten som börjar idag. Jag hoppas det.

Maria Brander
chefredaktör