Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20-åring häktad för misshandel

GÄVLEI går häktades en 20-årig man misstänkt för tre fall av misshandel varav ett ska ha skett i Gävle i helgen.Enligt åklagaren gav sig20-åringen då på en två år äldre man och sparkade honom med stålhättade kängor i ansiktet.

Misshandeln inträffade vid 01-tiden på lördagsnatten i närheten av puben Bilagan. Enligt offret kom han gående ensam och blev påhoppad utan anledning. Allt han försökte göra var att hälsa på en person i 20-åringens sällskap.

Provocerad
Enligt den misstänkte uppträdde dock 22-åringen så provocerande att 20-åringen till slut gick fram och kastade omkull honom. Han erkänner också att han utdelade ett slag mot mannens mage.
Åklagare Birgitta Fernlund menar dock att det rörde sig om betydligt mer våld än så från 20-åringens sida och anser att misshandeln ska betecknas som grov.
- Vittnen har sagt att det var fler sparkar. Målsägandens skador i ansiktet tyder också på det, säger hon.
20-åringen är dessutom misstänkt för att ha misshandlat flera personer i Dalarna under förra sommaren.
Två personer har berättat att 20-åringen gav sig på dem i Borlänge den 20 juli. Anledningen ska ha varit att en av dem är av utländsk härkomst.
Kätting i huvudet
Åklagare Birgitta Fernlund läste under häktningsförhandlingen upp ett stycke ur förhöret med en av målsägarna. Han beskrev där hur 20-åringen slog till honom med en kätting i huvudet när han försökte skydda sin kamrat. 20-åringen har erkänt gärningen.
Nästa misshandel som 20-åringen misstänkt för inträffade åtta dagar senare i Norberg. Den gången använde sig mannen enligt åklagaren av ett metallrör för att misshandla två personer och råna ytterligare en person på en t-shirt.
Misshandeln ska ha utlösts av att en av målsägarna hade en tuppkam. 20-åringen gillar inte punkare.
Den misstänkte nekar till anklagelserna och hans försvarsadvokat Lars Ståhlberg anser dessutom inte att händelsen kan rubriceras som rån.
20-åringen kommer från Borlänge men sa vid häktningsförhandlingen att han nyligen bosatt sig i Gävle.
Polisen i Dalarna uppger att mannen, som är känd hos dem sedan flera år, umgås i rasistiska kretsar. Mannen är misstänkt för en rad andra brott, bland annat hets mot folkgrupp, olaga hot, bilstöld, hemfridsbrott med mera.
Åtal ska vara väckt senast den 21 maj.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se