Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20-årsgräns i årets öltält?

GÄVLE20-årsgräns i öltälten under cityfesten. Det funderar några av Gävles krögare på inför nästa veckas festligheter.

- Vi kommer nog att ha 20-årsgräns, säger Tommy Flybring, restaurangchef på Gävle Golfrestaurang som driver flera av öltälten under cityfesten
Förra året stormade det rejält kring socialnämnden och tillståndshandläggare Torsten Ahlén. Då var han med och beslutade att minderåriga inte skulle få vistas i öltälten efter klockan 20 på kvällen. Regeln var tänkt att skydda barnen som skulle slippa sitta i ett tält fullt med fulla vuxna långt in på kvällarna. Dessutom skulle det bli lättare att kontrollera så att inga 18-åringar delade med sig av sina öl till yngre kompisar.
Flera av Gävles krögare rasade mot förslaget och privatpersoner fyllde tidningarnas insändarsidor med arga inlägg. Barnfamiljer som ville gå ut och äta med sina barn skulle inte kunna sitta kvar efter klockan 20 och många kallade regeln för förmynderi.
- Det blåste lite grann men inte bara motvind. Jag fick stöd från många håll - inte bara från nykterhetsrörelserna utan även från krogsvängen, säger Torsten Ahlén.

Krögarna fick rätt
Det hela slutade sedan med att flera krögare överklagade beslutet till länsrätten som gav krögarna rätt. Så under cityfestens två avslutande dagar var det återigen fritt fram för underåriga att vistas i öltälten.
- Vi var inte nöjda med förra årets upplägg då vi i princip blev överkörda av kommunen, säger Sture Toresson, restaurangchef på Söder- hielmska Gården.
- Vi fick mota ett 100-tal barnfamiljer under onsdagen och torsdagen och det var inte kul.
Efter fjolårets oenighet tillsattes en styrgrupp där Torsten Ahlén ingick tillsammans med ett antal krögare, bland andra Sture Toresson. Gruppen satte sig ner och diskuterade och lyckades komma fram till en lösning som alla kunde gå med på under årets cityfest.

Förankrat
I år ser reglerna ut så här:
" Underåriga i målsmans sällskap släpps in i tälten efter klockan 20.
" Efter klockan 21 släpps inga underåriga in även om de är i målsmans sällskap.
" Klockan 22 ska alla som inte fyllt 18 år vara ute ur tälten, oavsett om de är i målsmans sällskap eller inte.
- Det är förankrat både i branschen, socialnämnden och serveringsutskottet, säger Torsten Ahlén.
Han får med håll av Tommy Flybring, restaurangchef på Gävle Golfrestaurang.
- Vi har hittat en nivå som vi tycker är lämplig. Nu provar vi det i år och ser om det känns bra, säger han.

Stökig är oftast ung
Tillsammans med Söder- hielmska Gården driver Tommy Flybring tre stora öltält på cityfesten som totalt rymmer ett par tusen gäster.
Han avslöjar att de själva funderar på att inrätta en 20-årsgräns i öltälten.
Anledningen är enligt Tommy Flybring bland annat att det oftast är de yngsta öldrickarna som uppträder stökigt. Om åldersgränsen ligger lite högre än 18 år är det dessutom lättare att vara flexibla om det kommer en grupp där någon inte riktigt uppnått rätt ålder.
- Om det kommer ett par 20-åringar med två 19-åringar i sällskap så kan vi släppa in dem. Då håller vi oss ändå inom lagen, säger han.
Men om det kommer ett gäng 18-åringar med två 17-åringar så går inte det.
Ett slutgiltigt besked om hur åldersgränserna kommer att se ut kan ges tidigast nästa vecka.
- Vi kanske lägger åldersgränsen olika i de olika tälten beroende på vad vi har för utbud, säger Tommy Flybring.


Anna
Höglund
026-15 96 31 anna.hoglund@gd.se