Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 tjänstemän måste gå

Ett tjugotal tjänstemän på Sandvik Materials Technology förlorar jobbet. Det står klart sedan förhandlingarna med tjänstemannafacken avslutats i går eftermiddag. Men många får räkna med att byta arbetsplats.

Runt 300 tjänstemannajobb stod på spel när Sandvik lade sitt stora varsel i november. Sedan dess har många valt att söka sig andra jobb eller gått i pension.

Totalt har arbetsstyrkan på tjänstemannasidan minskat med 130 personer sedan i november.

Ett 50-tal tjänstemän erbjuds också avtalspension. Kvar blir ett 20-tal som sägs upp, ungefär samma resultat som när Sandvik tvingades dra ner på arbetsstyrkan i början av 2000-talet.

– Det finns inga vinnare i en sådan här situation, men det har ändå gått hyfsat, säger Bengt Larsson, som förhandlat för medlemmarna i Unionen.

I går hade parterna en avslutande överläggning och kom till slut överens om de sista formuleringarna i avtalet.

På måndag får de berörda sina besked, men redan den här veckan inleds diskussioner om att införa kortare arbetstid. Orderläget är fortfarande på så låg nivå att Sandvik behöver göra ytterligare besparingar.

Och Bengt Larsson tror att medlemmarna är beredda att korta ner arbetstiden och minska lönen för att behålla jobben.

– De går hellre ner på fyradagarsvecka än att det kommer mer varsel.

IF Metall har inte fått några signaler om att Sandvik vill diskutera den frågan för de kollektivanställda. Facket lade ett eget förslag om det i förhandlingarna men fick aldrig något gehör för paketet.

Bosse Boström på IF Metall har svårt att tro att Sandvik nu ska komma med ett eget förslag om korttidsvecka, efter att ha drivit igenom uppsägningar som IF Metall betraktar som olagliga och omoraliska.

– De har förstört förutsättningarna för en sådan diskussion, säger Bosse Boström.