Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 000 för att hålla ledningscentral igång

GÄVLETrots att ingen ännu nappat på att hyra in sig i den gamla ledningscentralen i Järvsta så fortsätter tekniska nämnden att skjuta till 200 000 kronor årligen för att täcka driftsunderskottet.

- Pengarna är centrala för att hålla undan vattnet. Vi vill fortsätta hålla öppet för eventuella intressenter. Vi känner trots allt att det finns tänkbara sådana fortfarande, säger tekniske direktören David Eldrot.

Ledningscentral
Anläggningen byggdes på 1950-talet som en ledningscentral för kustförsvaret i Gävleområdet, en hemlig anläggning. I mitten av 80-talet avvecklade Marinen ledningsorganisationen här och överlät anläggningen till kommunen, som renoverade den för stora summor. 1994 fick bland annat tekniska nämnden i uppdrag att lämna fram alternativa planer för en avveckling av anläggningen.
Men den står fortfarande tom och kostar totalt 466 000 kronor årligen för kommunen, bland annat för att den hålls uppvärmd. Totalt uppskattas värdet till 2,7 miljoner kronor för anläggningen.
Under året har kommunen annonserat för att hitta tänkbara hyresgäster till den 800 kvadratmeter stora lokalen. SOS-Alarm AB var på gång, men tackade nej då de såg för stora driftskostnader framför sig. Fem andra intressenter har också varit och tittat på lokalerna, men tackat nej.

200 000 kronor
Nu nedskrivs anläggningsvärdet till 0 kronor och man beviljar det årliga kommunbidraget på 200 000 kronor för beräknat driftsunderskottt. Dessutom får tekniska kontoret i uppdrag att fortsätta försöken att ragga nya hyresgäster.
- Man kan ju tänka sig mer eller mindre spektakulära ändamål också. Som odlingar av svamp eller någon form av äventyrsverksamhet. Men det är klart att det gick ju inte så bra med svampodlingen i Bodås, konstaterar David Eldrot, som också säger att man har dörrarna öppna för en försäljning.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson@gd.se