Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 kor mot stickmyggorna

Länsstyrelsen har planer på att låta 200 kor bekämpa mygg i Nedre Dalälven-området. Redan nästa vår kan kreaturen fraktas dit från Hälsingland. Men åsikterna om hur bra metoden är går isär.

Annons

För två år sedan påbörjade länsstyrelsen i Gävleborg arbetet med att ta fram en strategi för att långsiktigt begränsa massförekomsten av översvämningsmygg i Nedre Dalälven-området. Arbetet har bland annat utförts i arbetsgrupper där allmänheten och andra intresserade kunnat delta.

En metod som länsstyrelsen nu vill prova är att låta kor beta av älvängarna där myggorna lägger sina ägg.

De flacka markerna nära älven nyttjades förr som slåttermarker. I dag har stora delar av områdena växt igen.

– Vi har tittat på hur mygglarver påverkas av slåtter och bete och konstaterat att det varit färre mygglarver där, säger projektledaren Ingemar Lindquist på länsstyrelsen.

Därför planerar myndigheten nu att låta cirka 200 kor beta runt älven. Ett nötköttsföretag i Hälsingland ska vara villigt att frakta dit djuren.

– Men allt är bara på planeringsstadiet. Om det blir verklighet så blir det tidigast nästa år, säger Ingemar Lindquist.

Men det är inte alla som tror på idén. I Facebookgruppen ”Bekämpa stickmygg!” gick diskussionen i går varm om huruvida kobete är en bra metod.

”Staten borde se till så kraftbolagen håller älven låg under maj juni juli och augusti då är problemet med stickmygg löst till 90 procent”, står det i ett av inläggen.

Inte heller Ingrid Bergman, lokal myggkämpe, tror på idén.

– Det har försökts tidigare och inte fungerat, säger hon till GD.

Enligt myggforskaren Jan Lundström kan det gå att få bort cirka 70 procent av larverna genom att hålla vegetationen nere med slåtter och kreatur.

– Men som bekämpning mot stickmyggor är slåtter och betning ingen bekämpning i sig självt. Det blir för mycket larver kvar. Det blir ändå olidligt. Kör man det rent ut så är det risk att det blir en fullständig flopp och det känner länsstyrelsen till, säger han.

Ingemar Lindquist på länsstyrelsen medger att korna inte kan lösa problemet.

– Det krävs absolut ytterligare åtgärder. Men det kanske kan vara ett steg på vägen, säger han.

Annons