Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 vårdmiljoner saknas

GÄVLE
Det fattas omkring 200 miljoner kronor i sjukhusvården i Gävleborg inför nästa år.

Annons
Nya omfattande neddragningar hotar nu vid både länssjukhuset i Gävle-Sandviken och Hudiksvalls sjukhus. Totalt kan 600-700 arbetstillfällen i länet vara i fara.
Det är i förhandlingarna mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna och sjukhusen om nästa års vårdavtal som ett glapp på runt 200 miljoner kronor uppstått.
För att kunna bedriva verksamhet på nuvarande nivå har sjukhusen begärt närmare 2,7 miljarder kronor. Det är en summa som hälso- och sjukvårdsnämnderna inte kan leverera fullt ut.
För länssjukhuset i Gävle fattas 115 miljoner kronor, för Hudiksvalls sjukhus 75-85 miljoner kronor.

Besparingar
Konsekvensen blir att besparingar måste genomföras. Sjukhusledningarna anser att en summa i den här storleksordningen inte kan tas hem med "vardagsrationaliseringar" och effektiviseringar.
De har därför begärt att politikerna i nämnderna tydligt anger vilka områden och patientgrupper som ska få stå tillbaka.
En sådan prioriteringsmodell har nu nämnderna tagit fram. Enligt den ska sparudden riktas mot verksamheter som utnyttjas olika i olika länsdelar.
Infektionssjukvården är ett exempel. Verksamheten finns vid länssjukhuset i Gävle och utnyttjas mest av Gävlepatienter. Genom att sänka anslaget till en nivå som motsvarar hälsingarnas betydligt lägre utnyttjande kan pengar sparas.
Enligt politikerna är de geografiska skillnaderna i vårdutnyttjande medicinskt omotiverade. Av rättviseskäl bör gävlebor inte konsumera mer infektionssjukvård än hälsingarna, anser de.
Med samma motivering föreslås även mycket kraftiga neddragningar inom annan länsspeciell vård i Gävle-Sandviken, exempelvis lungsjukvården, onkologin och den medicinska rehabiliteringen.

Halverade verksamheter
Vissa verksamheter skulle, om den här modellen tillåts slå igenom, få sina resurser mer än halverade. Den slutna lungsjukvården skulle till exempel bantas med 73 procent, infektionssjukvården med 64 procent.
Även gynekologin, ett område som åtminstone hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle sagt sig prioritera, får räkna med resursneddragningar inom den öppna vården med nästan 30 procent.
Vissa verksamheter skulle dock undantas från neddragningar. Det gäller bland annat internmedicin och barnmedicin. Orsaken är att hälso- och sjukvårdsnämnderna vill prioritera verksamhet för barn, ungdom och äldre. Nämnderna vill också skona Bollnäs sjukhus från ytterligare neddragningar.
Sjukhusledningarna i Gävle och Hudiksvall ska nu utifrån politikernas förslag ta fram konsekvensbeskrivningar. Läget är prekärt.
Utöver den här kostnadsanpassningen måste sjukhusen se till att få balans i årets ekonomi. Enligt prognoser hotar ett underskott på totalt 104 miljoner kronor.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se