Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2011 vänder det, tror Sandvik

Den snabbaste tvärniten i världsekonomin sedan industrialismens genombrott.
Så betecknar kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell den nuvarande krisen.
– Det är mycket dysterhet. Men här möter jag också optimism och aktiviteter som skapar kraft, säger han.

Ett 20-tal representanter från företag och banker fick i går chansen att träffa Mats Odell och berätta om sin situation. Mötet som ägde rum på slottet var det femte i sitt slag som ministern har tagit initiativ till på olika håll i landet sedan lågkonjunkturen slog igenom med full kraft.

Han ville i princip ha svar på två frågor: Hur tacklar ni krisen? Får ni låna pengar?

– Vanligtvis brukar det vara problem med krediter, men det upplevde jag inte här idag. Kanske beror det på sammansättningen av företag men också på att bankerna fungerar bättre nu än i början av krisen, säger Mats Odell.

Sandviks vd Lars Pettersson gav ytterligare ett exempel på hur kraftfullt krisen slog till. På tre veckor upplevde företaget en lika stor nedgång som under hela förra krisen i början av 90-talet.

– Ifjol nådde vi rekordnivåer med 6 500 anställda. Innan krisen är över kommer vi att vara 900 färre, säger Lars Pettersson.

Enligt företagets prognoser kommer vändningen i början av år 2011 och då gäller det att vara beredd. Lika snabbt som efterfrågan nu har dalat kommer den att stiga när krisen är över, menar han.

– Vi förbereder oss och flyttar fram våra positioner. Men ändå kommer vi inte att kunna möta uppgången helt och hållet, säger Lars Pettersson.

Korsnäs har än så länge klarat krisen relativt bra. Den största produkten – vätskekartong som används inom livsmedelsindustrin – är inte speciellt konjunkturkänslig.

Värre är då läget för Ovako som bland annat säljer komponenter till bilindustrin. Tredje kvartalet ifjol var företagets absolut bästa, i dag har efterfrågan dalat rejält och personalstyrkan har minskats med tio procent.

Med på mötet fanns även representanter för mindre företag. Tele- och satteknik i Sandviken har 36 anställda och inga planer på att varsla.

– Vi har serviceavtal med våra kunder och har därför inte drabbats så hårt ännu. Däremot måste vi pressa priserna hårdare när vi lägger anbud för att få jobb på entreprenad, säger Leif Pettersson, delägare.

Så långt det privata näringslivet. Men hur går det med kommuner och landsting när skatteintäkterna minskar?

– De har flera goda år bakom sig med stora överskott, men vi vet att det kommer att bli påfrestningar. Vi får se hur mycket vi har kvar i ladorna och hur mycket Sverige kan låna. I dag vore det fel att säga någonting bestämt. Vi kommer att väga samman allt vi vet i vårpropositionen som blir klar 15 april, säger Mats Odell.