Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

21 miljoner i stöd till krisföretag

200 företag i länet får dela på 21 miljoner kronor till utbildningsinsatser. Pengarna ska användas till personal som varslas eller riskerar att varslas om uppsägning, totalt 2 300 personer. Sandvik är ett av företagen som får del av pengarna.

Pengarna kommer från den europeiska socialfonden, ESF, som i norra Mellansverige delar ut totalt 35 miljoner kronor efter ett beslut i går.

I Gävleborg hade flera kommuner och en rad företag gjort egna ansökningar, men hela arbetet har samordnats i en gemensam ansökan. Det är unikt i landet, och ett styrkebesked, enligt ESF:s regionchef Karin Gellin.

– Det är beundransvärt att man samlat ett helt län. Jag tror oerhört mycket på den samlade kraften, säger Karin Gellin, som är övertygad om att pengarna kommer att göra skillnad.

De 21 miljonerna ska användas under ett års tid, men projektet omfattar bara personer som fortfarande har en anställning. Pengarna ska betala utbildningsinsatser av olika slag, både kortare och längre kurser i alla kommuner i Gävleborg.

Vilka företag som får del av pengarna väljer ESF-rådet att inte avslöja, eftersom det råder sekretess kring varselförhandlingar, som fortfarande pågår hos en del av företagen. Men Sandvik är ett av de företag som finns med i ansökan.