Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

23-åring åtalas för misshandel

SANDVIKENI går väcktes åtal mot den 23-åring som är misstänkt för den grova misshandeln på Jerntorget i slutet av augusti.

Annons
23-åringen åtalas för sex olika brott vid fyra olika tillfällen. Tre av brotten rör händelsen på Jerntorget då det handikappade paret Ola Jansson och Marina Bodell misshandlades och trakasserades på öppen gata. Hasse Persson, som ingrep, misshandlades svårt och fick liggande ta emot sparkar och slag i ryggen och i ansiktet. Han fick även bett av 23-åringen.

Slag och knuffar
23-åringen ska, redan på bussresan hem från den Ålandsresa de varit på, ha slagit Ola Jansson i huvudet. På Jerntorget i Sandviken ska han sedan ha knuffat omkull Ola Jansson och därefter, tillsammans med en annan man, burit runt på honom. Sedan har man släppt honom rakt ner i backen. Marina Bodell ska 23-åringen bland annat ha knuffat omkull och spottat i ansiktet. 23-åringen har förnekat misshandeln av Ola Jansson och Marina Bodell, men erkänt att han ofredat dem. Han har också erkänt att han misshandlat Hasse Persson, men förnekat att det skulle röra sig om grov misshandel.
Den 22-åring som från början var en av de tre misstänkta är inte längre misstänkt.
- Jag kan inte styrka brott där, säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.

Inte straffmyndig
Även en 15-årig pojke är misstänkt för att ha deltagit i misshandeln. Eftersom han vid brottstillfället ännu inte hade fyllt 15 är han inte straffmyndig. Han kommer dock att höras som vittne vid förhandlingen.
Åtalet rör förutom misshandeln på Jerntorget två ytterligare fall av grov misshandel. Den 1 juni ska 23-åringen i centrala Sandviken oprovocerat ha slagit ner en 39-årig gävlebo med ett järnrör. 23-åringen fortsatte sedan att slå den liggande mannen med järnröret. 39-åringens lårben gick av på två ställen. Ett kvinnligt vittne, som såg händelsen från sin balkong, uppger att misshandeln var så rå att hon kräktes efter att ha bevittnat den.
Den 4 augusti ska 23-åringen på Hyttgatan i centrala Sandviken tillsammans med en annan 23-åring, också han åtalad, ha slagit en 22-årig man i huvudet så att föll omkull. 22-åringen fick sedan liggande ta emot flera sparkar av de båda.

Vittnen
Nästa vecka står 23-åringen inför rätta vid Sandvikens tingsrätt. Förutom målsägandena Ola Jansson, Marina Bodell och Hasse Persson, kommer fem vittnen att höras om händelsen på Jerntorget.
- Det känns lite otäckt. Vi är lite nervösa, Marina och jag, säger Ola Jansson.
Han säger att det nu "börjar bli skapligt" efter den tumultartade händelsen för en dryg månad sedan. Sambon Marina har börjat jobba igen efter att ha varit sjukskriven.
Om 23-åringen fälls riskerar han fängelse.
- Det bör bli minst två är, säger Mikael Hammarstrand.

SOFIA ÖHLANDER