Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

23-åring häktad för misshandel

SANDVIKENDen 23-åring som är huvudmisstänkt för den grova misshandeln på Jerntorget förnekar att han misshandlat det handikappade paret, men erkänner att han ofredat dem. I går häktades han.

Däremot erkänner 23-åringen misshandeln av Hasse Persson som ingrep till de båda handikappades försvar. Han förnekar dock att det skulle röra sig om grov misshandel.
23-åringen är misstänkt för sex olika brott. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för samtliga brott. Tre av dem, grov misshandel, misshandel samt ofredande, rör händelsen på Jerntorget för snart två veckor sedan. Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand begärde stängda dörrar för den del av förhandlingen som rörde händelsen på torget. Motiveringen var att det annars kunde försvåra utredningen. Om det försvårar utredningen att den 22-åring, som också är misstänkt för misshandeln på Jerntorget fortfarande, efter två veckor, är på fri fot ville han inte kommentera.
- Det svarar jag inte på, sa Mikael Hammarstrand efter förhandlingen.
På frågan varför 22-åringen ännu inte gripits eller förhörts blev svaret detsamma.
I gårdagens Gefle Dagblad sa Mikael Hammarstrand att det inte kan uteslutas att 23-åringen och de båda övriga misstänkta, 22-åringen och en 14-åring, kan ha provocerats till våldet mot handikappade Marina Bodell och Ola Jansson. Vad den eventuella provokationen skulle bestå i är fortfarande oklart.

Misshandel med järnrör
Provokation, liksom nödvärn, var något som 23-åringen hävdade i flera fall, bland annat när det gällde två andra fall av grov misshandel som han misstänks för. Ett av fallen rör en händelse i centrala Sandviken i början av sommaren. Han ska då med upprepade slag ska ha misshandlat en 39-årig gävlebo med ett järnrör. Offrets lårben gick av på två ställen. Ett vittne ska ha sett händelsen från sin balkong.
- Hon tyckte att det var så otäckt att hon faktiskt kräktes av att se det, sa Mikael Hammarstrand.
23-åringen hävdade att gävlebon följt efter honom med hot om misshandel.
- Han hotade att slå mig sönder och samman. Han var en av många under kvällen som ville bråka med mig, fast jag inte provocerade någon, sa 23-åringen.
Den misstänkte ska ha känt sig så hotad att han försåg sig med järnröret för att försöka mota bort 39-åringen.
- Jag träffade en gång, sa den misstänkte.

Provocerad
Även i början av augusti anser 23-åringen att han blivit provocerad till misshandel. Efter att ha blivit tillsagd om en omkullsparkad blomkruka ska han tillsammans med två andra män ha slagit och sparkat en invandrare.
- Det var uppenbart att de, han och hans kompisar, försökte provocera fram något. Han kallade mig "Svenne". Det gör mig grymt irriterad, sa 23-åringen.
Mikael Hammarstrand ville efter förhandlingen inte säga något om utredningen av händelsen på Jerntorget.
- Men det är inte så att vi är passiva som folk kan tro av att läsa tidningen. Till att börja med var polis på plats redan efter tre minuter. Men det var sån tumult där på torget att folk faktiskt inte såg polisen.
Åtal ska vara väckt senast den 19 september.

SOFIA ÖHLANDER