Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25 år med blås!

I sommar firar blåsmusikern i Regementsparken 25 år. Det var tre decennier efter nedläggningen av Hälsinge Regementes musikkår, som traditionen med blåsmusik i Regementsparken återupplivades, skriver i ett mail blåsmusikeldsjälen Ingvar Hansson, tillika sekreterare i föreningen Blåsmusik i Regementsparken

”Det var sommaren 1985 och både Bobergs paviljong och parken ägdes av regementet. Det året anordnades fyra konserter, den första veckan efter midsommar och de övriga tre i augusti. Veckan efter midsommar spelade Bomhusoktetten ur Bomhus Musikkår, under ledning av Ingvar Hansson, och sedan framträdde sextetten Notblecket två gånger samt Skutskärs Musikkår en gång.

Sommaren 1986 tog verksamheten en mer fast form, det var nämligen första säsongen då en i förväg planerad serie konserter genomfördes. Medborgarskolan och Hembygdsföreningen Gävle Gille åtog sig att driva verksamheten i fortsättningen och till projektledare utsågs Ingvar Pira, som fortfarande år 2009, visar stort intresse för konsertverksamheten i parken. Han var den förste som anmälde sig som medlem i vår förening och är en trogen besökare vid konserterna.

Med Ingvar Pira som styrman bedrevs verksamheten ända till 2001, då Medborgarskolan meddelade att man inte kunde fortsätta att vara huvudarrangör av ekonomiska skäl. Gävle kommun ansåg sig inte kunna vara arrangörer. Något måste göras för att musiken i Regementsparken skulle fortsätta. I november 2001 samlades några blåsmusikentusiaster till ett möte på Gävle Slott och bildade föreningen Blåsmusik i Regementsparken varvid en interimstyrelse utsågs för att omgående börja planera för 2002 års konserter.

I år är det således 8:e året som föreningen arrangerar blåsmusiken i Regementsparken samtidigt som hela verksamheten firar 25-årsjubileum. Under årens lopp har många celebra gäster varit i Regementsparken. Bohusläns blåsarsymfoniker även kallade Bohus Bataljon var här 1992, Gävle Symfoniorkester har framträtt liksom orkestrar från våra grannländer och från Österrike för att nämna några. Arméns musikkår, Livgardets Dragonmusikkår och Arméns Trumkår har också framträtt i parken.

Jubileumsåret 2009 arrangeras 12 konserter med början torsdagen den 28 maj. Bland höjdpunkterna kan nämnas en brassensemble ur Gävle Symfoniorkester samt Bergslagsartilleriets Frivilliga musikkår från Degerfors. Även Gävle musikskolas veteranblåsorkester tillhör höjdpunkterna. Fast egentligen är alla framträdanden höjdpunkter. Alla orkestrar förbereder sig noga och ser fram emot att få spela i vår vackra regementspark. För arrangörerna gäller det att välja orkestrar för att få en varierad konsertverksamhet. Tyvärr tvingas vi tacka nej till många orkestrar som vill komma.

Styrelsen för föreningen Blåsmusik i Regementsparken hälsar publiken välkommen till jubileumssommaren 2009

Ingvar Hansson