Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

26-åringen höll i vapnet

GÄVLE Den 26-årige mannen från Söderhamn misstänks ensam för det dödande skottet mot 70-årige Claes Andersson i Ockelbo.
K-G Myhrberg, som försvarar en 25-åring från norra Hälsingland, begär ändå inte att misstanken mot hans klient ändras under omhäktningen på fredag.

Annons
Sekretessen kring utredningen av mordet på Claes Andersson i Ockelbo den 20 oktober har varit sträng. Det som snabbt blev känt var att en 29-årig gävlebo inte sköt mot en polisbil eller mot 70-åringen.
I polisförhör erkände sedan en av männen från Hälsingland att han höll i vapnet och sköt mot Claes Andersson.

Ny information gör gällande att den äldre, 26-åringen, ska vara ensam mördare.
Ändå tänker advokat K-G Myrhberg inte kräva att Sandvikens tingsrätt ändrar grunden som hans klient, 25-åringen, är häktad på - nämligen mord.
- Nej, det har ingen betydelse i det här läget. Han är misstänkt för att ha begått mord "tillsammans och i samförstånd".
I det läget spelar det juridiskt sett ingen roll vem som sköt - om polisutredningen sedan visar att männen var överens om att begå mord är inte känt, ännu mindre om åklagaren tänker åtala för det.

På fredag går den förlängda åtalstiden för samtliga häktade ut. Redan har restriktionerna för den 29-årige gävlebon lättat. Han får nu se på tv och lyssna på radio, dock inte läsa tidningar. Anklagelserna gäller "vanligt" rån och vapenstöld i en lantgård i Vansbron, mot som tidigare grovt rån.
Misstanken lindrades trots en uppgift under häktningsförhandlingen som säger att 29-åringen hade med sig vapen till platsen, eller beväpnade sig där.
- Han var beväpnad, säger Curt A Berg, häktningsdomare i Sandvikens tingsrätt.

Att åklagaren begär stängda dörrar under själva häktningen innebär inte att tingsrätten tillämpar samma sekretess - det är ju först efter förhandlingen domaren kan ta ställning hur känslig en uppgift är.
Att 29-åringen var beväpnad valde Berg att offentliggöra sedan GD begärt en prövning.
I övrigt är häktningsprotokollen fortsatt hemliga.
Få förhör hålls med de misstänkta just nu. Man väntar på att Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, ska bli klara med alla analyser. Det preliminära beskedet säger att svaren kommer i två omgångar, före och efter nyår. Åtal kan väckas i januari, tror Mikael Hammarstrand.

Mats Hedström


Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se