Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

28-åringen delaktig till kvinnans död

Den mordmisstänkte 28-åringen erkänner att han har utfört "en handling som dödat kvinnan". Nu häktas han på sannolika skäl misstänkt för mord. Efter förhandlingen framkom nya uppgifter om mordkvällen.

Annons

28-åringen mår dåligt. Han anhölls i söndags och har sedan suttit inlåst på rättspsykiatriska avdelningen vid Säters sjukhus.

Där hölls även onsdagens häktningsförhandling. Såväl domaren och protokollföraren från Gävle tingsrätt som åklagaren och advokaten reste till sjukhuset i Dalarna och genomförde förhandlingen i ett konferensrum i närheten av avdelningen.

– Om vården och domaren gör bedömningen att en patient inte mår tillräckligt bra för att förflytta sig så kan tingsrätten istället komma hit. Det händer då och då, säger Susanne Nyberg som är chefsöverläkare vid rättspsykiatriska avdelningen.

Enligt advokat Carl Lindström är förhören med 28-åringen inte avslutade.

– Han har inte kunnat redogöra för sina inre tankar och idéer, så förhören fortsätter. Både när det gäller ansvarsdelen och uppsåtsdelen, säger han.

Redan i lördagskväll när mannen i sällskap med sina föräldrar anmälde sig själv till polisen berättade han att han bidragit till kvinnans död. Under onsdagens häktningsförhandling erkände han dock inte mord.

Den 24-åriga småbarnsmamman dödades under natten mot lördagen. När polisen gjorde husrannsakan i mannens lägenhet på Nordost hittades kvinnans kropp.

– Det har förkommit uppgifter om att den var styckad, men det vill jag inte kommentera, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

Eftersom endast anhöriga eller personer som ska besöka patienter är välkomna in på rättspsykiatriska avdelningen fick press och övrig media vänta utanför sjukhusbyggnaden.

Men häktningsförhandlingen visades via videolänk vid Gävle tingsrätt. På tv-skärmen syntes 28-åringen som var klädd i en blå tröja och satt med ryggen vänd mot kameran.

Han yttrade inte ett ord så länge förhandlingen var öppen utan nickade bara till svar.

Gefle Dagblad kunde på tisdagen avslöja uppgifter som tyder på att den misstänkte 28-åringen och kvinnan sågs på en restaurang i Gävle på fredagen. Bara några timmar före det att hon dödades.

28-åringen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan åtal kan väckas.