Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

28 sägs upp på Sandvik Mining & Construction

28 metallarbetare på Sandvik Mining & Construction sägs upp. Förhandlingarna slutade i oenighet och IF Metalls klubb är beredd att driva en del av uppsägningarna till Arbetsdomstolen.
– Jag är besviken över att vi inte kunde teckna ett arbetstidsavtal, säger klubbordföranden Lars Karlsson.

Han bedömer att ett tiotal av de som nu sägs upp skulle ha haft jobben kvar om fackets tolkning av LAS-reglerna hade fått råda. Nu sägs personer upp med lång anställningstid på företaget. Den som har vart anställd längst har jobbat i 12 år.

Företaget krävde CNC-utbildning för 70 procent av de anställda, medan fackets linje var att det kravet bara kunde ställas på 45-50 procent. På en avdelning, där det tidigare aldrig krävts någon CNC-utbildning, sägs sju av 24 anställda upp.

Frågan om turordningen förs nu vidare till en lokal tvisteförhandling, med krav på skadestånd från Sandvik.

– Vi måste prata med de här personerna, säger Lars Karlsson.

Om den lokala tvisteförhandlingen inte leder till någon ändring, kommer IF Metall att driva frågan vidare till Arbetsdomstolen.

– Nu ska vi sätta oss ner och diskutera med företaget var folk ska jobba och vilken skiftgång som ska gälla, en diskussion som vi tycker skulle ha haft innan förhandlingarna, säger Lars Karlsson.

Fyra anställda har erbjudits avtalspension, en siffra som borde ha varit högre, enligt Lars Karlsson. Erbjudandet har gått ut till utvalda personer men det finns betydligt fler som är 62 år.

– Det hade kunnat rädda fler jobb, säger Lars Karlsson.