Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

29 barn står utan skolskjuts

STORVIKPå torsdagskvällen möttes föräldrargruppen i Västerberg och Österberg politikerna och myndigheterna angående de indragna skolskjutsarna.

Kommunen är för övrigt JO-anmäld av föräldrarna.
- Men vi har ännu inte fått något svar, berättade Hans Jäderholm, förälder och den som höll i det heta mötet.
Föräldrarna har också överklagat kommunens avslag till länsrätten, men inte heller här har något beslut kommit.
Upprinnelsen till det hela är att kommunen dragit in skolskjutsarna för sammanlagt 29 barn i skolåldern. Den yngsta är endast sex år gammal och tvingas gå de tre kilometerna från föräldrarhemmet till Hedängsskolan i Storvik.
Kommunen har gjort en skolskjutssyn och efter den bedömdes skolvägen som säker. Vissa förbättringar har gjorts med bland annat refug vid gamla riks-80 och bättre belysning. Men det är inte nog för föräldrarna.
- Den nya refugen har inte gjort skolvägen säkrare för barnen norr om riks-80, menade föräldern Ann-Sofi Dahlqvist. Barnen ser inte ner i svackan mot Storvik. Dessutom kör bilarna alldeles för fort. Vi har begärt av länsstyrelsen att hastigheten ska sänkas till 50, men vi har fått avslag.
Olle Asp representerade NTF och enligt honom finns det en svag punkt på skolvägen.
- Det är övergången av riks-80, menade Olle Asp. Den tänkta skolvägen har annars belysning och är inte så trafikerad. Jag ser ingen orimlighet med att ha vägbulor vid Västerberg för att sänka hastigheten och ge barnen säkrare skolväg.

En farlig punkt
Alla föräldrar menade att den tänkta skolvägen har en mycket farlig punkt och det är vid vägen under järnvägen.
- Det är ingen sikt, men det ska kunna åtgärdas, menade Olle Asp.
- Varför går det inte att förbjuda fordonstrafik på vägen, sa Mats Sandgren från Vägverket. Då skulle cykelvägen bli säker.
Den som onekligen ställdes mot väggen var Mattias Andersson, tjänsteman och ansvarig för samtrafikenheten. Det är han som efter politikernas beslut fullföljt det.
- Vi har gjort så pass bra åtgärder att vi inte ger någon dispens till skolskjuts, förklarade Mattias Andersson.

"Inte rätt beslut"
De politiker från kommunstyrelsen som varit med och fattat beslutet om de nya skolskjutsreglerna tog åt sig av kritiken.
- Jag känner att vårt beslut inte är rätt, menade Aino Blom, kd.
Samma åsikt hade också Riita-Liisa Björk, m och Carl-Evert Olsson, c.
Kommunalrådet Stefan Hedin tyckte det var intressanta åsikter som kom fram.
- Ni har lagt ner ett fantastiskt arbete för att få fram fakta, sa Stefan. Vi vill naturligtvis ha en trafiksäker väg för skolbarnen. Men när skolskjutssynen sagt att skolvägen var trafiksäker så sa vi ingen dispens. Så här har vi gjort på många ställen i kommunen.
- Men vi måste samtidigt se att kostnaderna för transporterna när det gäller buss och taxi ökat med 25 procent, fortsatte Hedin. Barn måste vistas i trafiken.
- Vi släpper inte iväg våra barn till Storvik på fritiden, men kommunen anser att det inte är någon fara, menade en förälder.
Sista ordet i den här frågan är inte sagt. Det är flera mindre orter runt om i kommunen som har samma problem som föräldrarna har i Västerberg och Österberg.

JÖRGEN LARSSON