Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

29 skäl till avsked

Under helgen avslöjades det att en i Norge ökänd kvinnlig läkare sedan ett par år tillbaka jobbar på sjukhuset i Hudiksvall.

Under de år som hon jobbade i Norge blev hon anmäld 42 gånger för felbehandling och fälld 29 gånger. Patienterna som utsatts för felbehandlingen har sammanlagt fått motsvarande 13 miljoner svenska kronor i ersättning från norska staten.

Bland annat ska hon ha lämnat en operation i vredesmod efter att ha blivit osams med en kollega. Konsekvensen blev att patienten senare dog i komplikationer. Flera av läkarens höftledspatienter fick efter operationen olika benlängd.

Antalet anmälningar och fällningar gjorde att den norska motsvarigheten till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) fick nog och fråntog läkaren hennes specialistkompetens i ortopedi och kirurgi vilket innebar att hon inte längre fick operera.

Istället vände hon blicken mot Sverige och har efter gästspel på några olika svenska sjukhus sedan 2007 arbetat på Hudiksvalls sjukhus.

Som Gefle Dagblad berättade i måndagens tidning finns det en nordisk överenskommelse där man erkänner varandras läkarlegitimationer under förutsättning att den är giltig och överförbar. Landstinget säger sig inte ha känt till kvinnans bakgrund. Det är nämligen inte möjligt för landstinget att kontrollera eventuella fällningar i andra länder.

Enligt uppgifter till Aftonbladet på måndagen hade det gått ut en varning från Norge till de skandinaviska länderna om kvinnan. Detta enligt en statssekreterare på det norska hälso- och omsorgsdepartementet. Men den svenska arbetsgivaren – landstinget i Gävleborg – missade uppenbarligen varningen.

Men en annan reaktion när kvinnan bakgrund nu faktiskt avslöjades (av norsk press) hade varit att föredra.

Kjell Norman, divisionschef för operation i landstinget Gävleborg, säger att de ska gå igenom anmälningarna men har svårt att se att det ska förändra något i sak. ”Vi har vårt system att rätta oss efter och medan hon arbetat här har hon skött sitt arbete och hon har inte blivit fälld i HSAN någon gång”, säger han.

Frågan är om landstinget hade anställt en läkare som blivit fälld i HSAN 29 gånger? Knappast.

Enstaka fällningar behöver inte betyda att en person är en dålig läkare. Många läkare blir anmälda en eller flera gånger under karriären. Läkare är liksom alla andra människor inte ofelbara.

Men 29 gånger?

Ibland måste en arbetsgivare ta tuffa beslut. Som att inte låta en läkare – som fällts upprepade gånger och som vårt grannland faktiskt varnat för – få fortsätta.

För vem i allsin dar som får information om hennes meritlista skulle lägga sig under hennes kniv nu?