Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 000 lediga lägenheter i länet

GÄVLEI Gävle ökar efterfrågan på bostäder. Särskilt svårt är det att få en central lägenhet.

I Sandviken, Hofors och Ockelbo är situationen en annan. I Sandviken finns i dag över 700 tomma lägenheter.
Det visar 2002 års bostadmarknadsenkät som länsstyrelsen sammanställt.
Samtliga länets kommuner har svarat på enkäten som syftar till att ta tempen på den lokala bostadsmarknaden.
I en rapport som länsstyrelsen nu presenterat behandlas bland annat bostadsmarknad, uthyrningssvårigheter och bostadsbyggande.
I länet finns i dag totalt över 3000 lediga lägenheter. Samtliga kommuners allmännytta, Gävle undantaget, har problem med outhyrda lägenheter.
Det finns tomma lägenheter i Gävle, 515 stycken närmare bestämt, men från kommunen sida har man ändå svarat att man inte har några uthyrningssvårigheter.
Totalt sett anser kommunen att de råder balans i efterfrågan i förhållande till utbudet.

Brist i centrala Gävle
I centralorten råder det emellertid brist på lägenheter medan det i övriga kommundelar finns ett överskott. Förväntat utveckling under det närmaste året är att efterfrågan kommer att öka - främst i centralorten och då innerstan i synnerhet.
- Gävle kommun har sagt att det är en ökad efterfrågan och att det kommer att bli en ännu större brist framöver. Det får vi se som en positiv vändning, även om det blir svårare för den som letar efter en lägenhet, säger Ann Christin Gagge, tillförordnad länsarkitekt och den som har sammanställt uppgifterna i enkäterna.
I höst kommer länsstyrelsen att göra en djupare analys av materialet.
I Sandviken finns 732 tomma lägenheter. I enkäten har man angett att svårigheterna med att hyra ut lägenheter har ökat. Det enda undantaget är innerstan där det råder balans.
Sandvikens kommun räknar dock med ökad efterfrågan, detsamma gäller i Hofors. Där finns i dag 147 tomma lägenheter.
I Ockelbo - där det finns 60 tomma lägenheter - är det ett överskott av bostäder både inne i centralorten och i övriga kommundelar.

Obalans i Hälsingland
Av Hälsingekommunerna är det bara i Hudiksvall som man anser att det är balans i bostadsmarknaden totalt sett. Vad gäller bostäder i centralorten finns det till och med ett underskott.
Kommunerna har också fått svara på om det är några särskilda insatser på gång för att förbättra förhållandena i bostadsområden med uthyrningssvårigheter.
I Gävle planerar man bland annat fysisk upprustning och ombyggnader.
Alla kommuner utom Ljusdal, Hudiksvall och Hofors anger att rivningar är på gång.
Den situation som råder inom länet på bostadsmarknaden är inte unik.
- Det är en likartad situation i Norrland och i Dalarna. Undantagen är Gävle och Umeå och till viss del Östersund. De städerna växer. Stockholm har också problem. Fast där är det ju helt tvärtom, konstaterar Ann Christin Gagge.