Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3.500 Gävleborgare varslade

Länets arbetsgivare fortsätter att varsla.
Det senaste dryga halvåret har över 3 500 Gävleborgare fått beskedet att de riskerar uppsägning.

Annons

Under januari och februari i år varslades drygt 1 100 gävleborgare, fler än under hela både 2007 och 2006.

Men länet är inte hårdast drabbat i landet utan hamnar någonstans strax under mitten i statistiken om man tittar på perioden mellan oktober i fjol och februari i år.

Industrin är den bransch där flest varslats.

– Det ser mörkt ut. Siffrorna talar sitt tydliga språk, säger Anna Jensen Naatikka, ombudsman på IF Metall i västra Gätrikland.

De har 940 varslade medlemmar, varav 600 på Sandvik materials and technology, och hon väntar fler.

Nästan 200 har sagts upp hittills och förhandlingarna med Sandvik pågår fortfarande.

Anna Jensen Naatikka var med under lågkonjunkturerna i början på 1990-talet och 2000-talet och kan jämföra.

Hon tycker att läget är svårare nu med tanke på att lågkonjunkturen och den finansiella krisen är global. Även exporten drabbas. Samtidigt är det bättre på sikt att företagen varslar och säger upp för att kunna övervintra i stället för att gå i konkurs.

Det bästa under rådande omständigheter tycker hon är den möjlighet som numera finns till utbildning i kombination med kortare arbetstid och sänkt lön.

Metall slöt nyligen avtal med arbetsgivaren som innebär möjlighet att sänka lönerna i kombination med ledighet och/eller studier. Någon rusning har det dock inte varit hittills.

– Vi för diskussioner med fem stycken företag. Det har inte varit något större intresse, säger Anna Jensen Naatikka.

I februari var 7,8 procent av länsborna mellan 16 och 64 år arbetslösa eller deltog i någon åtgärd och Gävleborg har därmed landets högsta arbetslöshet. Arbetslösheten har ökat med 2,1 procentenheter jämfört med februari i fjol. Sedan i september förra året har arbetslösheten stigit med 2,3 procentenheter.

Samtidigt anmäls allt färre lediga jobb till arbetsförmedlingen. Även sommarjobben är färre i år än i fjol.

Men helt dött är det ändå inte på arbetsmarknaden, alla dystra rapporter och prognoser till trots. Även om det var färre än i februari i fjol fick ändå drygt 1 100 inskrivna vid länets arbetsförmedlingar nytt jobb förra månaden.