Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3,6 miljoner till nya lägenheter

GÄVLEFör första gången har Gävle fått del av de pengar som regeringen avsatt för att öka bostadsbyggandet.

Annons
Det är Gavlegårdarna som fått 3,6 miljoner kronor från Boverket för att bygga 42 lägenheter i Sörby Ängar.
- Förra gången det fördelades pengar fick Norrland ingenting. Tidigare har bara Umeå och Östersund fått, säger länsarkitekt Ann-Christin Gagge som varit med och samordnat bidragen.
- Det här är jätteroligt, för nu vet vi att det är möjligt för Norrland att få del av pengarna.
Från Gävleborgs län fanns ytterligare en ansökan, nämligen från Skanska som ville ha bidrag till sitt planerade bygge i Sandviken. Det sa Boverket dock nej till.
- Pengarna ska gå till orter med bostadsbrist, och i Sandviken river man ju hus. I vårt län är det egentligen bara Gävle och Hudiksvall som har bostadsbrist, säger Ann-Christin Gagge.
Regeringens anslag är på totalt 2,5 miljarder och pengarna fördelas tre gånger om året fram till år 2006. Avsikten är att pengarna i första hand ska hjälpa till att avhjälpa bostadsbristen i storstäderna och en miljard har gått direkt till Storstockholm.
Norrland har bara fått 24 miljoner.
Nästa ansökningstillfälle är i oktober och förutom Skanskas ansökan, som ligger kvar, känner Ann-Christin Gagge inte till något projekt, där byggherren tänkt söka bidrag.
- Det mesta som planeras är ju bostadsrätter, och det är bara för små och medelstora hyreslägenheter som man man kan söka pengar, säger hon.
INGEGERD SÖRGARD