Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

32 däck utslängda i skogen

TORSÅKER
32 gamla personbilsdäck har slängts i skogen inte långt från riksväg 68 i Torsåker. Däcken är inte bara nedskräpning utan även den ungskog som växer på platsen har skadats. Markägaren, Anders Holmström, har både polisanmält nedskräpningen och anmält det till kommunen.

Annons
- Det här är ett uppenbart brott, säger miljöinspektör Jonas Sandin.

Problem
Våra återvinningscentraler tar inte emot kasserade bildäck, men väl det mesta av vårt övriga avfall. Det är ett problem och mindre nogräknade personer slänger därför däcken ute i naturen.
- Orsaken är att däckbranschen inte är intresserad av ett samarbete då de får in vad som krävs via andra kanaler, säger Pär Sundström, ansvarig för återvinningscentralerna vid Gästrike Återvinnare.
Att kasta däcken ute i naturen är förutom brottsligt även helt onödigt. Utslitna däck kan lämnas kostnadsfritt till varje företag som säljer däck. Däckbranschen har lovat ta hand om däcken och för varje däck som säljs ingår en avgift som ska täcka kostnaderna för insamling och destruktion av de utslitna däcken.
- Vi följer det och alla får lämna sina däck gratis hos oss och på andra däckfirmor, säger personalen på Vulcano i Hofors.
Ligger däcken däremot på fälg tar firmorna en mindre summa för arbetet att ta däcken av fälgen.
Uttjänta fälgar får lämnas på våra återvinningscentraler och räknas som metallskrot.

Ulf Granström
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se