Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

33-åring bakom nazistiskt skivbolag dömd för hets mot folkgrupp

Villkorlig dom och 100 dagsböter för hets mot folkgrupp. Det blev domen för den 33-årige tidigare utgivaren för det nazistiska skivbolaget Sniper records med adress i Gävle.

Förra fredagen stod 33-åringen, skriven i Hudiksvall, inför rätta i Gävle tingsrätt. På torsdagen föll domen. Åtalet mot honom väcktes av Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Till grund för åtalet ligger ett antal låtar med uppenbart rasistiskta texter och symboler på omslaget. En av låtarna är "Lösningen är enkel" av gruppen Rikslarm med textrader som "Vidriga berber med flottigt hår, inavlade iranier med elva tår". Låtarna fanns att ladda ned på bolagets sajt då 33-åringen var utgivare för den.

33-åringen har varken förnekat eller erkänt brott. Hans försvar har huvudsakligen byggt på att det funnits en varningstext på sajten som beskrev bolaget som en nationalsocialistisk stiftelse för likasinnade och att det kunde finnas saker som väckte anstöt. "Lättstötta" uppmanades att lämna sidan. Tingsrätten anser dock att varningstexten saknar betydelse i sammanhanget och skriver bland annat: "Tingsrätten finner att webbsidan 'snipers record' riktade sig mot individer med ett nationalsocialistiskt intresse och personer med intresse för rörelser som Vit makt. Syftet med webbsidan kan inte ha varit annat än att stärka personer med sådana intressen i deras uppfattning".

Läs även:

Utredningen växer mot Sniper records

Skivbolag utreds för hets mot folkgrupp