Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

33-åring häktad för knivhot

GÄVLE 33-åringen erkände att han hotat en kvinna, gift med en anställd på Gavlegårdarna, med en bajonettliknande kniv.
I går begärdes han häktad misstänkt för grovt olaga hot.
- Jag kände mitt liv rasa, förklarar 33-åringen.

Annons
Polis och åklagare har hanterat den misstänkte 33-åringen på ett ovanligt sätt. Trots att han erkände knivhotet släpptes han efter att ha sovit ruset av sig på polisstationen.
- Rätten kanske undrar om något har ändrats. Det har det inte. Jag fick det här mitt bord i måndags. Då kontaktade jag åklagaren som handlagt ärendet. Han hade inte fått fullt klart för sig vad som hänt eller att mannen sökte hjälp på psyket kort före, säger åklagare Ann-Marie Sjöberg.
Det som förre åklagaren inte fått klart för sig var följande: Förra torsdagen begav sig 33-åringen till en bostad i Andersberg. Där bor en bostadskonsulent vid Gavlegårdarna som handlägger avhysningar av oönskade hyresgäster.
Denne var inte hemma, men hans fru öppnade. Enligt åklagare hade 33-åringen en "20 centimeter lång kniv" och var hotfull mot hustrun. Hon ramlade på rygg i hallen.
- Mannen drar igen dörren efter sig och hugger med kniven i korkmattan, säger Ann-Marie Sjöberg.

33-åringen ska ha hotat att skära halsen av bostadskonsulenten och att ta gisslan. Hela tiden försökte hustrun dock tala lugnande med 33-åringen, som högg intill hennes huvud.
33-åringen gick därifrån. Vid 19-tiden kände han igen en polis på Stortorget. Den berusade mannen hade dåligt samvete och berättade vad han gjort. Därefter omhändertogs han enligt lagen om berusade personer, LoB.
Det var alltså inte fråga om ett gripande.
Påföljande dag blev händelsen allmänt känd. Då hade 33-åringen försatts på fri fot. Lars Lennmalm, vice vd på Gavlegårdarna, kallade frisläppandet "fullkomligt obegripligt". Bostadskonsulenten och hans fru skyddades av väktare.

Det framkom även att 33-åringen innan knivhotet trott sig få en psykos och begett sig till sjukhusets psykmottagning, men att han enligt egen uppgift nekats hjälp.
- Det är anmärkningsvärt. Inte klokt egentligen, sa Ann-Marie Sjöberg timmen före häktningen.
33-åringen erkände men menade att brotten inte var grova. Eftersom bostadskonsulenten hindrade honom att få en bostad ville han berätta hur det fick honom att må, beskrev han sitt handlande.
- Jag kände mitt liv rasa och åkte dit för att förklara hur jag kände. Då hade jag ringt runt och fått veta var han bodde. Kniven tog jag med för att få fram mitt budskap.
- Jag har gjort det här men vill ingenting ont. De har inget att frukta från mig, säger 33-åringen.
I går, mitt på dagen, anmälde sig 33-åringen självmant till polisen. Han häktades misstänkt för grovt olaga hot och grovt hemfridsbrott. Det allvarligaste 33-åringen tidigare dömts för är försök till dråp för några år sedan, då han avlossade ett skjutvapen mot en man i Gävle. Enligt uppgift har han själv blivit skjuten av polis i Tierp.
Dagen före julafton är senaste datum för åtal.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se