Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

33 rektorer kan bli 13

SANDVIKEN
Antalet rektorer i Sandviken mer än halveras när Kunskapskontoret organiserar om rektorsområdena för grund- och gymnasieskolorna.
Några uppsägningar ska det dock inte bli. I stället ska det handla om en rättvisare resursfördelning.

- Det är väldigt tungrott för vissa rektorer, säger utbildningschefen Bo Broman.
Det är tre samordnare på Kunskapskontoret som på uppdrag av skolcheferna gjort en översyn av rektorsområdesorganisationen.
- Det har varit många turer och rektorerna har varit med i processen, säger Ingrid Eriksson, en av de tre som gjort utredningen.

Facket inte informerat
Förslaget har också ändrats under tiden men nu finns ett slutgiltigt förslag till ny organisation.
Exakt hur det ser ut vill inte Ingrid Eriksson berätta än eftersom man inte informerat facket om den slutgiltiga versionen.
Hon uppger dock att det inte handlar om att säga upp personal.
- Syftet är inte en ekonomisk besparing utan en rättvisare fördelning av resurserna. Vissa rektorer har väldigt många anställda under sig medan andra har färre, säger hon.

Kritiska röster
Hon berättar också att man kommer att behöva cirka 15 rektorer och att omorganisationen är något som rektorerna själva önskat. Däremot har en del varit kritiska.
- En förändring är alltid en förändring och det skapar alltid oro.
Enligt uppgifter till Gefle Dagblad handlar det om att de 33 rektorer som finns i dag ska minskas till 13.

Slås samman
Vissa skolor kommer att slås samman och få en gemensam rektor. Uppgifterna säger att det bland annat ska röra sig om att Årsunda skola och Björksätraskolan får en gemensam rektor liksom Norrsätraskolan och Järbo skola.
De som sitter på de rektorstjänster som försvinner kommer att finnas kvar i skolledningarna men till exempel som biträdande rektorer.
Beslut om en ny rektorsorganisation tas inte av Kunskapsnämnden utan på tjänstemannanivå. Skolcheferna Bo Broman och Barbro Berglind väntas besluta om den nya organisationen under veckan.

KARIN BERGKVIST