Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

34-åringen åtalas för grovt narkotikabrott

SANDVIKEN
I dag väcker kammaråklagare Anders S Petterson åtal mot den 34-årige sandviksbo som misstänks för grovt narkotikabrott.

Polisen beslagtog dagarna före jul två kilo 91-procentigt amfetamin i mannens bostad. 34-åringen förnekar brott och hävdar att han blivit hotad till att förvara narkotikan.

Annan utredning
34-åringen åtalas inte tillsammans med den medelålders man som är anställd av Svenska kyrkan i Hofors och som även han misstänks för narkotikabrott, dock inte grovt. 34-åringen förekommer inte i samma brottsutredning som den kyrkoanställde mannen och dennes sambo. När de senare kan komma att åtalas är därför ännu oklart. Det var hos den kyrkoanställde mannen och hans sambo som polisen vid en husrannsakan grep 34-åringen. Hos paret hittade polisen bland annat en mindre mängd amfetamin. Sambon till den kyrkoanställde mannen var dessutom narkotikapåverkad.

Rekordbeslag
Det ledde i sin tur vidare till en husrannsakan i 34-åringens bostad och det var där som rekordbeslaget gjordes. En analys har dock visat att narkotikan som hittades hos 34-åringen och den som hittades hos den kyrkoanställde inte kommer från samma parti.
Rättegången mot 34-åringen hålls på fredag vid Sandvikens tingsrätt.
ÄLVKARLEBY
Socialförvaltningen satsar på en egen permanent verksamhet med tidiga insatser för barn och ungdomar till missbrukare i Älvkarleby. Genom att delta i stödgrupper, ledda av specialutbildade socionomer, ska deras självförtroende byggas upp och skuldkänslorna för föräldrarnas missbruk avlastas.
Förhoppningsvis kan man då förhindra fysisk och psykisk ohälsa, utanförskap och ohälsa.
- Det ska bli intressant, att få satsa på barn och ungdomar är kul att kunna göra. Det bör bli ett bra resultat på sikt även om det blir ett mörkertal som vi inte kommer åt.

Överraskad
Socialsekreteraren Hanne Matscheko blev positivt överraskad när länsstyrelsen sköt till de 146 500 kronor man sökte för projektet. Den andra hälften av kostnaden står socialnämnden för genom att tillhandahålla lokaler och personal.
I februari sätter man igång med en utbildning under några dagar av de socionomer som ska hålla i verksamheten. Där tar man hjälp av Johan Karlsson, som startade den liknande verksamheten Grinden i Gävle och i dag anlitas av Älvkarleby kommun för att arbeta med barn- och tonårsgrupper.
I höst ska socionomerna jobba parallellt med honom för att sedan kunna fortsätta på egen hand.
På det viset blir man inte längre lika beroende av att köpa dyra tjänster från Gävle och Uppsala, där köerna dessutom är upp till två år långa. En väntetid som det kan hända mycket under för ungdomar som är i riskzonen.
- Ja, vi vill ju komma in så tidigt som möjligt, säger Hanne Matscheko.

I grupper
De metoder man ska arbeta efter kallas CAP (Children are people) och TAPP (Teenage power program) och sker alltså i gruppform, med sex till tio personer i åldrarna sex till 17 år. En gång i veckan per termin ska de få prata av sig om sin situation, få hjälp att nå ökad självkännedom och självförtroende. De ska bland annat få skriva och använda sig av rollspel.

Bygga på det positiva
- Det är viktigt att de får höra andra som är i ett liknande förhållande. De talar med varandra och känner igen sig. Vi vill bygga upp det positiva i dem, menar Hanne Matscheko.
Hon tror att behovet är stort av insatser. Säkert kommer flera barn och tonåringar att bli intresserade att delta allt eftersom, när informationen om den sprids från mun till mun. Erfarenheterna från dagens inköpta verksamhet är uteslutande positiv och väcker förhoppningar om att den egna kommer att ge bra resultat.

Jobba med skolan
Gruppverksamheten ska samarbeta med Nätverket, som jobbar gentemot ungdomar idag i Skutskär. Framöver ska man kunna jobba mer intimt även med skolan är det tänkt.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se