Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

35-åring fälld för knivhugg

GÄVLEDen 30-årige sundsvallsbon visade sina skador för rätten: knivhuggen tog i magen, ryggen och höften. Sammanlagt fem sticksår som efterlämnade vit ärrvävnad.

- Läkarna opererade i sex timmar, berättar 30-åringen under en paus.
Hela fredagen gick åt att reda ut vad som hände när två grupper stötte på varandra i centrala Gävle en tidig fredag morgon i början av juni, någon timme innan Sverige spelade match i VM.
Ett möte som slutade med att 30-åringen knivskars på Slottstorget vid biblioteket så att han fick livshotande skador.
En 35-årig gävlebo stod åtalad för att ha huggit sundsvallsbon med sin kniv.

"Handlade i nödvärn"
Som försvar påstod gävlebon att han handlat i nödvärn eftersom sundsvallsbon och hans kamrater kastat ned honom på marken och även jagat honom.
30-åringen å sin sida var åtalad för ringa misshandel, bland annat för att ha slagit gävlebon med en gren.
Sammanstötningen mellan de två männen och deras kamrater har flera dimensioner.
Åklagare Anders S Pettersson beskrev knivskärningen som ett hatbrott eftersom gävlebon gett uttryck för rasistiska åsikter, bland annat inför en av de polismän som först kom till platsen.
- Han använde ord som ohyra som inte hade något i Sverige att göra, som det var hans plikt att slåss mot, vittnade polismannen.
Sundsvallsbon är en av Sveriges framgångsrikaste idrottsmän i sin sport, en sport det är tveksamt om han någonsin kan utöva igen.
Därför och på grund av det grova våld som drabbat honom yrkar han på ersättning med 155 000 kronor för kränkning, lyte, sveda och värk.
Han berättar själv om ångesten efter huggen.
- Jag var säker på att dö, att mista livet.

Ny undersökning
Gävlebon har tidigare dömts för misshandel. Inför fredagens rättegång hade han genomgått en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning. Läkaren uteslöt inte att gävlebon nu begått brott under inflytande av en allvarlig psykisk störning, och inte heller att den finns kvar.
Efter enskild överläggning beslöt rätten att gävlebon var skyldig till knivskärningen, men att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk innan man avkunnar dom.
Därför fick inte heller den knivskurne sundsvallsbon nu besked om han kommer att fällas för ringa misshandel.
Han får vänta mellan tre och fyra veckor, den tid det beräknas ta för gävlebon att undersökas.

MATS HEDSTRÖM