Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

35 sälar ska skjutas i länet

GÄVLEDen 1 maj sätter årets säljakt igång. Då lever 35 gråsälar farligt längs Gävleborgs kustområde.

Jägarna i Gävle kommun får i år ett betydligt större område att skjuta gråsäl på. Bara ett fåtal områden undantas längs kusten mellan Furuvik och Gåsholma.
- Det är vid speciella fågelskyddsområden, naturvårdsområden och sälreservat. Förra året var det bara jakt på tio procent av området och förbud i övrigt. Nu är det nästan tvärtom, säger Karl Gullberg vid länsstyrelsen.
Några sådana undantag är Limön, Orarna, Vitgrund och Eggegrund. I övrigt står det fritt för de som har jakttillstånd, jägarlicens och vapen för högviltsjakt att skjuta. Men bara från land.
- Ja, vi fick med oss remissinstanser som polisen på att ge möjlighet att jaga från båt, Men det vägrade Naturvårdsverket att gå med på eftersom dom tycker det är för osäkert.
Årets kvot är något mindre än i fjol, då den slutligen blev 38 gråsälar.
Men på de tre månader som jakten pågick när tillståndet blev klart i oktober hann man bara skjuta 17 sälar.
Nu har man åtta månader på sig i stället och detta dessutom under sommartid då man slipper kyla och eftermiddagsmörker. Så Karl Gullberg tror inte det blir några problem att fylla kvoten.
2,5 miljoner i ersättning
Totalt får 150 gråsälar skjutas i landet av de totalt mellan 10 000-15 000 som finns i Östersjön. Det borde räcka för att minimera problemen för kustens yrkesfiskare. I Gävleborg är de ett 60-tal yrkesfiskare som har drabbats ekonomiskt när sälarna varit på deras nät för att äta upp fisken. Förra året betalade länsstyrelsen ut 2,5 miljoner kronor i ersättning för förstörda fiskeredskap och ytterligare 1,5 miljoner kronor i bidrag till de fiskare som satsade på sälsäkra laxfällor.
Tidigare var problemet att det fanns alldeles för få gråsälar. Från 1960 till 1980 hade de svårigheter att föröka sig på grund av gifter - PCB och DDT - som kom ut i vattnet. Gråsälarna fridlystes 1974. Under 1980-talet började de återhämta sig och under 90-talet blev ökningen snabb, mellan sex och tio procent per år.
Nästa vecka inleds det andra året med jakt.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 63
mattias.jonsson@gd.se