Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

350 kronor mer i månaden för en trea

SANDVIKEN- Det här är ett orimligt krav.Kjell Blomqvist, hyresgästföreningens förhandlare, vet inte om han ska skratta eller gråta över det hyreskrav som Sandvikenhus framfört. Hyresökningen ligger på åtta procent.

- Det är högst i Sverige, förklarar Kjell Blomqvist. Det betyder att hyreshöjningen för boende i Sandvikenhus blir 55 kronor per kvadratmeter och år.
För en normal 75 kvadratare blir höjningen 350 kronor i månaden.
- Sådana här hyreshöjningar har vi inte haft sedan skatteomläggningarna i början av 90-talet, fortsätter Blomqvist.
Allt hänger på antalet tomma lägenheter. Enligt Blomqvist skulle det räcka om hälften av de 700 tomma lägenheterna hyrdes ut. Då skulle det inte behövas någon hyreshöjning.
- Därför anser jag att tredje part, kommunen, också ska vara med på förhandlingarna, menar Kjell Blomqvist. Det är i alla fall kommunen som beställt bostäderna och då måste den också ta sitt ansvar. Det går inte att bara lasta över skulderna på de boende.
- Ägarna måste vara mer alerta i en utflyttningskommun, fortsätter förhandlaren. Det går inte att enbart höja hyrorna för då kommer flera att flytta från Sandviken. Så jag vill se kommunen på spelplan för det är hög tid att den blir med i leken.
Enligt Kjell Blomqvist kommer inte kommunen att få några pengar från bostadsnämnden.
- Nämnden anser väl att kommunen ska klara det själv utan bidrag, förklarar Blomqvist.
Han är medveten om att det blir tuffa förhandlingar innan parterna är överens.
- Vi börjar kommande vecka, men sedan tror jag processen kommer att dra ut på tiden.

JÖRGEN LARSSON