Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

36-åring hade åtta ton nickel

Fyra anställda på Sandvik misstänks för omfattande nickelstölder från företaget. I måndags begärdes en 36-årig man häktad misstänkt för stöld och häleri sedan polisen funnit åtta ton nickel på hans bakgård. Mannen släpptes dock fri av tingsrätten.

Annons

Polisen har under en längre tid utrett stora stölder av framförallt nickel från Sandvik. I förra veckan slog man till mot en 36-årig man och fann då på mannens gård åtta ton nickel, som togs i beslag.

Mannen misstänks för grov stöld och grovt häleri. Han nekar till stöld men erkänner häleri. I måndags begärdes mannen häktad av åklagare Peter Olofsson, men tingsrätten tyckte inte att det fanns tillräckliga skäl och släppte honom därför. Det gick inte att styrka misstankarna om grov stöld.

Förutom 36-åringen är ytterligare tre män misstänkta och har suttit i förhör. Alla är, enligt åklagaren, okända för polisen.

– Alla fyra är, eller var får vi väl säga, anställda på Sandvik, säger Peter Olofsson.

Eftersom tingsrätten inte ville häkta 36-åringen finns det just nu inga skäl att begära de andra tre häktade. Men utredningen fortsätter.

Enligt åklagare Peter Olofsson är det oklart hur länge stölderna har pågått och hur omfattande de har varit. Männen har fraktat ut nicklet, i form av bitar, i sina egna bilar eller möjligen i någon skåpbil.

Skrotvärdet på nickel ligger på omkring 80 kronor per kilo. Åtta ton skulle då kunna vara värt 640 000 kronor.