Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

38-åringfår behållalyxvillan

Det skulle bli ett unikt pilotfall.
Åklagaren ville konfiskera 38-åringens lyxvilla eftersom den betalats med kriminella pengar.
Men hovrätten sa nej.

Åklagaren Christer Sammens kunde i fallet med den 38-årige lyxhälaren, som bland annat handlat med en exklusiv Porsche som stals i Djursholm, ha blivit först i Sverige med att använda en ny lag.

Enligt lagen från juli i fjol kan staten förverka egendom hos kriminella, om egendomen inhandlats med vinsterna från brott.

I tingsrätten gick det vägen. 38-åringen topprustade lyxvilla strax utanför Gävle var hotad. Men i hovrätten blev det tvärstopp. Domarna tyckte att mannen ändå skulle betala ett så stort skadestånd. Det blev ”oskäligt” att även ta huset.

– Egendomligt, säger en störd Christer Sammens, som inte hade möjlighet att själv läsa domen i går.

På vissa av åtalspunkterna för häleri frias 38-åringen, andra fall bedömdes inte som grova och hovrätten anser inte att dei något fall var del av en ”systematisk” brottslighet.

Försäljningen på internet av ett stort antal lyxbilar, som visserligen inte var stulna, skedde utan att 38-åringen noterade försäljningen i någon bokföring. Den fällande domen för grovt bokföringsbrott stod sig från tingsrätt till hovrätt.

Även de grova vårdslösa körningarna – där 38-åringen videofilmade sig själv när han körde bil i mellan 200 och 300 kilometer i timmen, bedömdes lika hårt i hovrätten som tingsrätten.

Sammantaget blev det ändå sänkt straff, till 18 månaders fängelse.

– Det kan jag väl i och för sig leva med, säger Christer Sammens.