Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

4 000 gömda, glömda barn

Annons

Sverige är i många avseenden ett barnvänligt land men det finns också grova brister i lagstiftning och myndigheternas handläggningar av barnärenden. Barn har inte den vuxnes förmåga att ta hand om sig själva och måste alltså ha hjälp med det.

Barn ska också tillåtas växa sig in i samhället, i känsloliv och successivt få ta till sig kunskap. Barns rättigheter måste i alla sammanhang alltid ges företräde.

Stiftelsen Allmänna barnhuset redovisade för en tid sedan i en debattartikel i Dagens Nyheter att över 4 000 barn är förföljda men utan lagskydd. Barnen lever med skyddad identitet – som ges av Skatteverket! – och har hamnat i en olidlig situation. Som bihang följer barnen med vuxna med problem. Den skyddade identiteten ges inte av domstol, till skillnad mot besöksförbud, och barnen drabbas alltså utan lagreglering av de vuxnas behov av att leva anonymt. Det finns ingen myndighet som har samlade uppgifter om varför barnen lever gömda eller följer upp hur de har det. Hela situationen är oefterrättlig och förfarandet strider helt mot FN:s barnkonvention.

Barn som tvingas leva med skyddade personuppgifter har ofta bevittnat eller själva blivit utsatta för våld och hot. Många lever på flykt undan pappa eller styvpappa och är ständigt rädda för att minsta felsägning kan leda till att han hittar dem igen.

De här barnen har förlorat sin naturliga vardag med nätverk av släkt, vänner, skola och fritid. Hur går det med deras identitetsutveckling när de hela tiden är någon annan. Barnen lever i ensamhet och isolering, mår dåligt och får en ryckig skolgång. De längtar efter att få gå ut – men det är säkrare inne. Naturligtvis vill de leka, idrotta eller spela ett instrument, vara med i skolkatalogen och få ett lånekort. Men överallt möts de av kravet på ett personnummer.

Att sådant här kan fortgå tyder på okunskap och felaktigt tänkande hos de myndigheter som berörs. Ett närmast osannolikt inslag i de här barnens liv är att deras föräldrar ofta har delad vårdnad om dem och att pappan, som de flyr ifrån, har umgängesrätt!

Allt detta visar, menar Allmänna barnhuset, att bestämmelserna kring skyddade personuppgifter måste regleras i lag och prövas i domstol på samma sätt som besöksförbudet. Yttrande från socialtjänsten ska alltid krävas inför beslut om skyddade personuppgifter som gäller barn, anser Allmänna barnhuset vidare genom sin ordförande Ingela Tahlén och kanslichef Bodil Långberg. Beslut om skyddade personuppgifter och delad vårdnad av barn ska inte kunna förekomma samtidigt, professionella riskbedömningar ska alltid göras när det gäller barn, en statistikbas om barn som lever med skyddade personuppgifter bör byggas upp och en myndighet ska ges i uppdrag att initiera och följa forskning och metodutveckling.

GD 22 JULI 2009