Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40-åringenåtalas för att ha beordrat mord

Trion ville inte betala böterna till OG. Då ska 40-åringen ha beordrat en annan gängmedlem att åka till Stockholm och skjuta dem. I går åtalades han för stämpling till mord.

Den 40-årige mannen blev Gävlepresident i Original Gansters, men lämnade organisationen i mitten av januari, vilket uppmärksammades i bland annat GD. Han berättade då att han valde att lämna organisationen för att kunna fortsätta att ha familjehem åt en 18-årig kille.

Två veckor senare greps 40-åringen och häktades och då fick också 18-åringen flytta till ett annat familjehem.

När åtalet lämnades in till tingsrätten i går blev den nästan 300 sidor långa förundersökningen offentlig. Där framgår det att 40-åringen ordnat så att tre andra gängmedlemmar åkt till Stockholm för att kräva pengar av tre ungdomar som hotat en annan kille, bland annat i OG:s namn. Eftersom de tre inte var medlemmar krävde organisationen böter.

Summan varierar mellan 50 000 och 150 000 kronor i förhören.

Killarna fick en vecka på sig att betala, men några pengar dök aldrig upp.

En av de medlemmar som var med vid bötfällningen hävdar att 40-åringen då ska ha sagt till honom att åka tillbaka till Stockholm för att skjuta trion eftersom de inte ville betala. Gängmedlemmen var då på väg ut ur organisationen och gick till polisen och begärde skydd.

I förhören beskriver han hur han höll sig undan 40-åringen, eftersom han inte ville utföra uppdraget. Han vågade inte heller hjälpa till i polisutredningen av rädsla för att 40-åringen eller andra gängmedlemmar skulle hämnas. Efter att han gått till polisen fick han hotfulla SMS. Till slut ändrade han sig och hans berättelse ledde till att 40-åringen greps.

40-åringen åtalas också för att ha försökt pressa medlemmen på 200 000 kronor, den summa det kostar att lämna OG.

40-åringen å sin sida berättar en annan historia. Bötfällningen av trion i Stockholm erkänner han att han bett medlemmen utföra, men någon skjutning har han aldrig pratat om. Däremot har han ställt upp och betalat gängmedlemmens avgift till OG under de två månader som denne höll sig undan, vilket innebär 4 000 kronor totalt. 40-åringen försökte därför få tag i mannen för att diskutera skulden. De har jobbat ihop och han ville hjälpa gängmedlemmen att ta sig ur sitt drickande.

Han hävdar att gängmedlemmen fantiserat ihop morduppdraget när han varit berusad.

Den skarpladdade pistol som polisen hittade hemma hos honom har han haft under flera år.

40-åringen har erkänt innehav av en mindre mängd dopningsmedel, 700 liter hembränd sprit och mäsk och en skarpladdad revolver.