Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 kritiska synpunkter om nya asylboendet i Norrsundet – här slår Stig-Björn Ljunggren hål på argumenten

Ett 40-tal kritiska synpunkter har skickats in till kommunen med anledning av det planerade asylboendet på ett kryssningsfartyg i Norrsundet. Men statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att planerna kan innebära en nytändning för orten.

TV-inslaget: Hör hur statsvetaren ser på kritiken

Gefle Dagblad har tidigare berättat om det skotska rederiet TEC Farragon Limiteds planer på tillfälligt asylboende med plats för 660-760 personer på ett kryssningsfartyg i Norrsundets hamn.

Läs mer: Jättefartyg för 660 personer – så kan Norrsundets nya boende för asylsökande bli

Läs mer: Så blir nya asylboendet i Norrsundet – se bildspel inifrån fartyget

I måndags var det sista dagen för allmänheten att tycka till om rederiets bygglovsansökan. Bygglov krävs för att fartyget ska få stå i hamnen. Ett 40-tal kritiska synpunkter har kommit in till kommunen.

Synpunkterna handlar om allt från att skolan, hälsocentralen och mataffären i området inte skulle klara trycket, till rädsla för bråk och sänkta huspriser. Flera menar också att ett fartyg på ett industriområde inte är en värdig och säker boendemiljö.

Liknande synpunkter har framkommit i de Facebookgrupper där det planerade asylboendet diskuteras. Men där har även motargument framförts.

Läs mer: Kritiska röster mot planerat asylboende – men Frida startade ett motinitiativ

En som engagerat sig i debatten är Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare och själv uppvuxen i Hamrångefjärden. Han är inte särskilt förvånad över motståndet.

– Jag förstår hur ängsliga människor blir. De har råkat ut för de här hårda slagen som att industrin lägger ner. Det är ett samhälle som är på väg att förtvina och bli någon slags förort till Gävle, säger han.

Men han ifrågasätter flera av de argument som framförs av kritikerna.

– Det här med att resurserna i samhället inte ska räcka till, det kan ju tänkas, men det kan också vara så att det ger en möjlighet till nysatsningar, till exempel på skolan, säger Stig-Björn Ljunggren.

Argumentet att huspriserna skulle gå ner på grund av det planerade asylboendet köper han inte.

– De kan nog gå ner mer av att folk uppfattar Norrsundet som ett trångsynt och white trash-präglat samhälle dit man inte vill flytta för att folk är ogina, säger han.

Läs mer: I Gysinge är två av tre invånare asylsökande – så har boendet förändrat orten

Det finns heller inga belägg för att asylsökande är mer benägna att starta bråk än andra, menar han. Ändå tror han att protesterna kan bidra till att stoppa det planerade asylboendet.

– Jag tror nog att motståndet gör att man tänker i banor att "vi måste hitta ett större samhälle som är mer flexibelt där det inte finns den här typen av hårdnackat motstånd". Men jag är inte säker. Man kanske säger att "det här är en tillfällig lösning så får vi se hur det går". Det är ju lätt att flytta ett fartyg om det inte fungerar, säger Stig-Björn Ljunggren.

Den 24 maj är det meningen att kommunpolitikerna ska säga ja eller nej till bygglovet.

Läs mer: "Varför läggs inte fartyget i Gävle hamn i stället?" – Här är svaren på frågorna från mötet om asylboendet i Norrsundet

Läs mer: Möte om planerat asylboende i Norrsundet – se reprisen av livesändningen här