Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 procent av bilarna i länet osäkra

Gävleborgare har näst störst andel osäkra bilar i landet. Drygt fyra av tio bilar i länet uppfyller inte försäkringsbolaget Folksams säkerhetskrav.
– Det finns en koppling till riskerna för personskador vid en krock, säger trafikforskningschefen Anders Kullgren.

Drygt 4,2 miljoner privatägda bilar har ingått i försäkringsbolagets kartläggning. Med hjälp av skadestatistik och krocktester tar Folksam varje år fram en rapport om säkerhetsnivån på olika bilmodeller.

Genom en samkörning med det nationella bilregistret har man nu också kunnat ta reda på var de mindre säkra bilarna finns.

Nästan var tredje svensk bil är inte säker enligt försäkringsbolagets definition. I Gävleborgs län tillhör drygt 40 procent av de registrerade bilarna den osäkra skaran. Det är näst störst länsandel i landet.

– Man kan konstatera att man löper en större risk att skadas och få bestående men i en krock om man bor i ett län med större andel osäkra bilar. Men hur mycket skillnaderna i länen betyder i verkligheten är svårt att säga. Då får man gräva djupare än vad vi gjort, säger Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren.

Äldre bilmodeller har sämre säkerhetsstandard.

– Om staten införde en skrotningspremie skulle vi få bort de äldsta bilarna. Sverige har trots allt en av de äldsta bilparkerna i Europa. Speciellt osäkra är många småbilar som tillverkades i slutet av 1980-talet, säger Anders Kullgren.

Men statistiken säger ingenting om att det finns fler äldre bilar i Gävleborg än i de län med större andel säkra bilar, eftersom även en del nyare bilmodeller inte lever upp till försäkringsbolagets krav i undersökningen.

– Nyare bilar är säkrare än de äldre, men vissa klarar fortfarande inte av de säkerhetskrav som vi tycker man ska ställa. Oavsett om man köper nytt eller begagnat ska man undersöka vilka modeller som fått bra i säkerhetstester. Det finns säkra bilar som passar alla plånböcker, säger Anders Kullgren.