Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

41-åringen har vaknat ur koman

En 31-årig kvinna och hennes pojkvän misstänks båda för att ha försökt köra ihjäl en 41-årig man i Sandviken.

Men bara en av dem kan ha suttit bakom ratten.

Sedan offret oväntat återfått medvetandet hoppas polisen att han ska avslöja vem det var.

41-åringen träffades av en bil som med full fart körde på honom. Han fördes med ambulans till Gävle sjukhus. Där insåg läkarna omgående att skallskadorna krävde specialistvård. 41-åringen transporterades i ilfart till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Där hölls 41-åringen djupt nedsövd i ett komaliknande tillstånd. Anledningen var att svullnaden på hjärnan skulle gå ned. Men efter några dagar tvingades läkarna operera på nytt på grund av blödningar i hjärnan. Mannen överlevde ingreppet och hölls fortsatt nedsövd.

Läkare och vårdpersonal på Akademiska sjukhuset bedömde läget som allvarligt. Det var osäkert om 41-åringen skulle överleva.

Sedan vände det. Enligt nya rapporter har hälsoläget förbättrats på ett dramatiskt sätt. Läkarna har hävt det komaliknande tillståndet och 41-åringen är vid fullt medvetande.

Han kan meddela sig med omvärlden och ska ha fått ta emot besök.Därmed finns förhoppningar om att Gävlepolisen snart kan förhöra honom.

Hans uppgifter skulle vara av största intresse redan om utredningen hade varit relativt okomplicerad. Så är inte fallet och 41-åringens uppgifter kan i det rådande läget visa sig vara helt avgörande för vem som i slutändan åtalas för försöket att köra ihjäl honom.

Den 31-åriga kvinnan – som har två barn med 41-åringen men som en längre tid gjort allt för att undvika honom och hans misshandel mot henne – har visserligen erkänt att hon körde bilen.

Men polis och åklagare måste bli på det klara med hennes nuvarande pojkväns inblandning. Han ska en halvtimme innan påkörningen med bil ha försökt köra på 41-åringen med sin motorcykel.

Var pojkvännen säger sig ha varit när 41-åringen verkligen blev påkörd strax efteråt är inte känt utanför kretsen av åklagare och polis.

Men såvitt känt finns inga bevis för att det i själva verket inte var han som körde bilen som användes som ett vapen mot 41-åringen.

Enbart den 31-åriga kvinnans uppgifter friar honom från rollen som förare, och hon kan när som helst ändra sin berättelse.

Sker det riskerar polisen att stå där med en havererad utredning där det inte går att avgöra vem av två misstänkta som satt bakom ratten.

En liknande händelse har inträffat tidigare. 17-åringen som först erkände sig skyldig till tunnelmordet ändrade sig inför rättegången i hovrätten. Polisen fick stora besvär med att gräva fram nya bevis som friade hennes pojkvän, som hon nu pekade ut som mördare.

Ytterligare en omständighet kan ha betydelse för utredningen av mordförsöket på Dalagatan. Den 31-åriga kvinnan saknar nämligen körkort.

Personer som saknar körkort men ändå kör döms ofta för ofta olovlig körning. Några sådana domar mot 31-åringen finns inte.

På fredag ska kvinnan begäras omhäktad eller försättas på fri fot. Hennes pojkvän är till att börja med häktad till en bit in i augusti. Vilken dag den påkörde 41-åringen kan förhöras av polis är oklart.