Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

426 dagar i Iran

2002 kallade Bush Iran ”ondskans axelmakt” och hotade med bomber. När Stefan Johansson och Jari Hjortmar, betongarbetare från Falköping, 2006 åkte till Iran för att gjuta betong var de okunniga om den storpolitiska brännpunkt Iran utgör.

Iran har alltrid på grund av sina rika naturtillgångar och sitt strategiska geografiska läge haft problem med närgångna stormakter som exploaterat oljetillgångar och blandat sig i iransk politik genom att hänsynslöst tillsätta och störta ledare och diktatorer som det passat.

Iran fruktar utländska agenter som ska undergräva makten och utifrån historien om Stefan och Jari som i iransk domstol dömdes för att ha fotograferat på förbjudet område, drar Jesper Bengtsson ut långa konsekvenser ur historiska fakta inbäddade i dagsläget där det visar sig att det till synes oskyldiga på en plats som Iran med dess ”långa historia av komplicerade relationer med omvärlden”, kan bli fullkomligt ödesdigert för den enskilda.

Över ett år blev Stefan och Jari i iranskt fängelse där de tränar, spelar fotboll och långleds.

Vems förtjänst det till slut är att slutet blev bra är inte så lätt att svara på.

Lena Thomsson