Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

44-åring dömd för ofredanden

GÄVLEEn 44-årig kvinna från Gävle har dömts för att ha ofredat två kvinnliga arbetskamrater sexuellt.

Samtliga arbetar på ett äldreboende i Gävle.
Tingsrätten har dömt 44-åringen till 10 000 kronor i dagsböter och villkorlig dom. Dessutom ska hon betala 10 000 kronor till den ena arbetskamraten och 20 000 kronor till den andra.
44-åringen, som nekar till brott och hävdar att hon utsatts för förtal, tänker överklaga tingsrättens dom.
Sedan de två arbetskamraterna polisanmälde 44-åringen den 29 januari har hon varit avstängd från sitt jobb. I går, strax efter att domen meddelats talade GD med kvinnans områdeschef, som inte kunde svara på om 44-åringen ska få jobba kvar eller inte.
- Nästa vecka, när jag har pratat med verksamhetschefen, vet jag mer, sade områdeschefen.

Började med praktik
Den 44-åriga kvinnan kom först i kontakt med sin blivande arbetsplats genom att praktisera där 1998. Redan då började hon tafsa på den arbetskamrat, en kvinna i 20-årsåldern, som fått det största skadeståndet.
När den unga kvinnan bad praktikanten att sluta bara "hånlog" 44-åringen, berättar den yngre kvinnan i förhör.
Vid ett tillfälle fick 44-åringen en skarp tillsägelse av sin handledare, men det hjälpte inte.
När 44-åringen avslutat sin praktik återvände hon till skolan. Men när hennes utbildning var slut fick hon jobb på äldreboendet. Då började hon även tafsa på den arbetskamrat som fått 10 000 kronor i skadestånd, en kvinna i 30-årsåldern.
Första gången 44-åringen tafsade på den drygt tio år yngre arbetskamraten i januari 1999 trodde hon att det var en engångs- företeelse, och sa inte till.
Därefter ska 44-åringen regelbundet ha tafsat på kvinnorna, trots att de sa ifrån.

Förhört kollegor
Polisen har förhört fyra arbetskamrater som vittnen. En av dem har berättat att 44-åringen gärna satt bredvid de två kvinnorna under morgonmötena och strök sig mot dem när hon reste sig upp från stolen. En annan arbetskamrat har berättat att hon redan för flera år sedan sett hur 44-åringen brukade klappa kvinnorna på bröst och bak.
En femte arbetskamrat hördes på begäran av 44-åringen. Denna kvinna sa att hon varken sett eller hört att 44-åringen kladdat på sina arbetskamrater.
44-åringen har själv sagt att hon är utfrusen och mobbad av arbetskamraterna. Hon har även sagt att de två kvinnorna kan ha missuppfattat henne när hon skojade om deras bröst.
Men tingsrätten tror inte på 44-åringens förklaringar. En händelse i november, då avdelningen gjorde en gemensam resa till ett spa i Stockholm, har fått särskild uppmärksamhet. Förutom att tjata på de två kvinnorna att visa sig nakna pussade hon den yngre kvinnan i nacken.
Tingsrätten tycker att brottet är så allvarligt att 44-åringen skulle kunna dömas till fängelse. Men eftersom hon aldrig förekommit i belastningsregistret och lever under ordnade förhållanden stannar påföljden vid villkorlig dom och böter.


MARIAM NARAGHI